Ковчежникът на Дилма Русеф арестуван за корупция

Ивайло Анев 16 април 2015 в 12:00 2897 1

Снимка Reuters

Ковчежникът на Дилма Русеф по време на ареста

Ковчежникът на управляваща бразилска Партия на труда Жоао Вакари е бил арестуван в рамките на разследване за голяма корупционна мрежа, засегнала и бразилския петролен гигант "Петробраз".

След ареста в Сао Пауло Вакари веднага е подал оставка, но въпреки това задържането му може да приближи разследването до президента Дилма Русеф, ако се установи, че парите от подкупи са били използвани за финансиране на нейните предизборни кампании през 2010 и 2014 г.

Наскоро опозиционните сили в страната също поискаха Русеф да бъде разследвана, но съдът отклони желанието им.

Разследването за корупция се води в град Куритиба, където Вакари ще бъде прехвърлен в ареста. Той е най-близката политическа фигура до Русеф, сочат анализатори.

Бивши изпълнителни директори на „Петробраз” твърдят, че той е получил над 200 млн. долара от схемата, но той отрича обвиненията.

Според разследващите петролният гигант е сключвал договори за възлагане на поръчки с инженерни и строителни дружества, като цените на договорите са били раздути. Тази надценка се е използвала за финансиране на партии, а държавата е била ощетена с 4 милиарда долара в последното десетилетие.

До този момент общо 26 души са обвинени по корупционната афера. Разследвани са 47 политици, като само един от тях не е от управляващата партия.

Арестът на Васари идва след седмици на многохилядни протести срещу корупцията, на които имаше и много призиви за импийчмънт на Русеф, която през октомври 2014-а спечели втори президентски мандат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови