Комисията за ценните книжа и стоковите борси в САЩ съди най-голямата борса за криптоактиви

OFFNews 05 юни 2023 в 20:55 2238 0

пари

Снимка Архив

Криптоактиви.

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) съди най-голямата борса за криптоактиви в света - "Байненс" (Binance), предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Платформата е обвинена в злоупотреба със средства на инвеститорите, управление на нерегистрирана борса и нарушаване на редица американски закони за ценните книжа, посочва Асошиейтед прес.

Главният изпълнителен директор и основател на "Байнанс" Чанпън Чжао също е подведен под отговорност, допълва Ройтерс.

В жалбата на Комисията по ценните книжа и фондовите борси, подадена във федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, пише, че "Байненс" и ръководителят й Чжао тайно контролират активите на клиентите, което им позволява да смесват и отклоняват клиентски средства, както и че криптоборсата е създала отделни юридически лица като част от сложна схема за избягване на разпоредбите, свързани с ценни книжа.

Компанията е отказала коментар, но Чжао написа в туит, че ще отговори, след като разгледа жалбата.

"Байненс" вече беше осъдена от Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ (CFTC) през март. Платформата е разследвана от Министерството на правосъдието на САЩ за предполагаемо пране на пари и нарушения на санкции, твърдят запознати с разследването източници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови