Командващият германските ВВС също се е включил по незащитена линия в прехванатия от Русия разговор

OFFNews 12 март 2024 в 12:54 1088 1

Борис Писториус

Снимка БТА/АП

Германският министър на отбраната Борис Писториус говори на пресконференция за разследването на изтеклия запис на разговор между висши военни, 5 март 2024 г.

Германският министър на отбраната Борис Писториус разкри, че командващият военновъздушните сили на страната също се е включил по незащитена линия в прехванатия от руското разузнаване разговор, предаде ДПА.

Аудиозаписът, на който висши германски офицери обсъждат възможността за изпращане на Украйна на ракети "Таурус" с по-голям обсег, бе публикуван на 1 март от главния редактор на руската държавна телевизия Ар Ти (RT) Маргарита Симонян. Случаят постави в неудобно положение съюзниците на Германия и предизвика държавен скандал в Берлин.

На 5 март Писториус каза, че един от военните се е включил в разговора чрез некриптирана връзка и именно тази "индивидуална грешка" е довела до изтичането на записа. Вчера германският министър на отбраната обаче разкри, че общо четирима офицери са допуснали подобен пропуск и сред тях е командващият ВВС Инго Герхарц.

Писториус разкритикува небрежността на тези германски военни, но уточни, че няма да ги отстрани.

"Не желая, и нека да изясня това още веднъж, да се хвана въдицата на (руския президент Владимир) Путин и да уволня най-добрите си офицери, независимо дали са направили грешка или не. Владимир Путин би очаквал точно това от нас", коментира германският министър на отбраната, след като участва в заседание на комисията по отбрана към Бундестага - долната камара на парламента.

Също вчера канцлерът Олаф Шолц, съпартиец на социалдемократа Писториус, потвърди позицията си да не бъдат доставяни ракети "Таурус" на Украйна, като се аргументира, че тяхното евентуално използване от украинските въоръжени сили не би могло да бъде контролирано без разполагането на германски войници на място.

В управляващата трипартийна коалиция обаче има разделение по въпроса, като министърката на външните работи Аналена Бербок, която е представител на "Зелените", например подкрепи изпращането на ракети с по-голям обсег на Киев.

Представители на основната опозиционна сила в Германия - блокът Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз, също се обявиха за предоставяне на "Таурус" на Украйна.

Също вчера, на събитие по случай присъединяването на Швеция към НАТО, генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг защити снабдяването на Киев с ракети с голям обсег и похвали Франция и Великобритания, че вече са направили това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

1

Far Rider

12.03 2024 в 15:12

Германците са пълна смехотворна програма! Дори ZDF излъчи 20 минутно шоу в която осмяха тоталната некадърност на немската армия! За тези които знаят несми ето го: https://www.youtube.com/watch?v=5iEFrYiput4. Има и субтитри на български! Смях се от сърце!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика