Кой ще стане премиер на Украйна - Тимошенко, Яценюк или Прошенко

OFFNews 23 февруари 2014 в 12:34 2717 19

Върховната рада
Заседание на Върховната рада

Украинските депутати започват обсъжданията на кандидатурите за нов премиер на страната.

Според депутат от опозиционната партия „Баткившчина” обсъждат се кандидатурите на Юлия Тимошенко, Арсений Яценюк и Петро Порошенко. Според други името на бившия министър-председател освободената от затвора в събота Тимошенко не е сред дискутираните имена.

На заседанието на Върховната Рада днес присъстваха 315 депутати.

Малко след откриването на заседанието бе обявена почивка за уточняване на дневния ред. Заместник-председателят Руслан Кошулински съобщи, че се очаква и доклад на силовите ведомства.

Внесен бе и проект за решение за забрана на дейността на управляващата Партия на регионите и на Комунистическата партия на Украйна.

Към момента местонахождението на сваления украински президент Виктор Янукович е неизвестно.

Кои са Тимошенко, Яценюк и Прошенко

Родената на 27 ноември 1960 г. Юлия Тимошенко е министър-председател на Украйна от януари до септември 2005 г. и от  18 декември 2007 до 4 март 2010 г. Лидер е на партията Всеукраинското обединение „Отечество“ и Блок „Юлия Тимошенко“. Тимошенко е и един от лидерите на Оранжевата революция в Украйна, когато тя и още няколко политически лидери създават опозиционна сила с цел спечелването на президентските избори през 2004 г.. През месец май 2010 г. започват съдебни дела срещу Тимошенко заради подписването на газови споразумения с Русия и "Газпром". Тимошенко е обвинена в злоупотреба с власт и незаконно присвояване на средства. През октовмри 2011 г. тя е осъдена на 7 години затвор и задължена да плати $188 млн. глоба.

Арсений Яценюк е украински политик и лидер на опозицията в Украйна от началото на протестите през последните месеци. В периода 2005-2006 г. Яценюк е и министър на икономиката, а през 2007 г. за кратко става и министър на външните работи. Сега е и депутат и лидер на втората най-влиятелна партия в Украйна - "Отечество".

Петро Порошенко е считан за един от най-велиятелните бизнесмени и мъже в Украйна. В политическата си кариера Порошенко е бил министър на външните работи и министър на икономическото развитие. В периода 2007-2012 г. Порошенко е директор на Украинската народна банка. Въпреки богатата си политическа кариера Порошенко е независим кандидат и в двата пъти, когато е избиран за главен пост в украинските министерства. През 2013 г. Порошенко се кандидатира и за кмет на Киев, но е победен от сегашния градоначалник Владимир Макеенко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!