Коалицията на Харадинай побеждава на вота в Косово

OFFNews 12 юни 2017 в 07:48 1939 1

Снимка БГНЕС - архив

Бившият министър-председател Рамуш Харадинай обяви историческа победа на своята коалиция на предсрочните избори в Косово. 

Коалицията ПАН спечели 40 на сто от гласовете, в т. нар. "военно крило" влизат Демократическата партия на президента Хашим Тачи, Алианс за бъдеще на Косово и Инициатива за Косово. 
На второ място с 30% се класира Движение "Самоопределение" на Албин Курти, а трета остана коалицията водена от Демократичната лига на Косово на Авдулах Хоти, съобщават местни медии, цитирани от Фокус. 
По данни на паралелно преброяване, проведено от организация "Демокрация на дело", при около 70 % от гласовете, военната коалиция на Рамуш Харадинай получава 34, 2 % от гласовете, Движение "Самоопределение" 26,3 %, коалицията, наричана "Лагер на мира", водена от Демократичната лига - 25, 8 %, а Сръбската листа - 4,2 на сто. 

Никоя политическа сила няма да може да управлява сама и вероятно ще бъдат съставени коалиции. Новият кабинет ще има тежката задача да уреди няколко трънливи въпроса, включително споразумение за демаркация на границата с Черна гора, коментира АП.

Одобряването споразумение със Сърбия за повече права на етническото сръбско малцинство и продължаването на тежките преговори с Белград, който отрича, че Косово е държава, също са ключови проблеми.

Окончателните резултати за разпределението на силите в 120-местния парламент се очакват по-късно през седмицата.
Виж всички коментари (1)
коментирай

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!