Клинтън поведе Тръмп с 1,7 млн. гласа след поражението

ОFFNews 22 ноември 2016 в 12:31 5192 1

С преброяването на последните бюлетини от изборите в САЩ преднината на загубилата вота Хилъри Клинтън пред новоизбрания президент Доналд Тръмп нарасна на 1,7 млн. гласа. 

За кандидата на Демократическата партия са гласували 63,6 млн. души или 48%, докато републиканецът Тръмп е подкрепен от 62 млн. или 46,7% от избирателите, но мина границата от 270 гласа на Електоралната колегия, необходими му за да влезе в Белия дом. Засега, месец преди официалното гласуване на колегията, милиардерът е на 290 гласа срещу 232 за бившата първа дама.

Особеностите на американската изборна система стават още по-явни като се има предвид факта, че въпреки загубата си Клинтън е вторият най-подкрепян кандидат-президент в американската история, изоставяйки само зад Барак Обама.  През 2008 г. Обама победи Джон Маккейн след като за него гласуваха 69,5 млн. души.

Тръмп завоюва така необходимите гласове след като спечели във Флорида, Охайо и Северна Каролина. Републиканецът неочаквано надви Клинтън в досега смятани за сигурна територия на демократите щати като Пенсилвания и Уисконсин.

Очаква се скоро Мичиган да оповести финалните резултати от преброяването, с което Тръмп да увеличи преднината си. Към този момента той води с под 12 хил. гласа. 

Самият Тръмп не приема аргумента, че при различна система би загубил:
"Ако изборът бе базиран на общия вот, щях да водя кампанията си в Ню Йорк, Флорида и Калифорния и щях да спечеля още по-убедително и по-лесно", написа републиканецът в Туитър. 

"Гениалното на Електоралната колегия е, че включва в играта всички щати, включително по-малките. Воденето на кампания и много по-различно", казва новоизбраният президент. 

Електоралната колегия ще гласува за президент на 19 декември. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови