Китай уплаши един от последните съюзници на Тайван. Науру вече не го признава за отделна държава

Микронезийският остров Науру доскоро бе сред малкото държави, подкрепящи независимостта на Тайван

OFFNews 15 януари 2024 в 14:41 2684 2

Тайпе

Снимка Getty Images

Тайпе

Един от последните дипломатически съюзници на Тайван - Науру, прекъсна връзките си с Тайпе в полза на Китай, дни след като в Тайпе бе избран нов президент със заявката, че ще се бори суверенитета на Тайван.

Правителството на Науру обяви, че повече няма да признава Тайван като отделна държава, а като неотменима част от територията на Китай, предаде Би Би Си.

Това се случва, след като новоизбраният президент на Тайван Уилям Лай бе определен от Пекин като "опасен сепаратист" заради изказванията му в подкрепа на тайванската независимост. В неделя китайското външно министерство реагира остро към държавите, поздравили Лай за победата му. 

Днес зам.-министърът на външните работи на Тайван Тиен Кунг-Кванг обвини Китай, че се възползва от неотдавнашните политически колебания в Науру, за да подкупи страната чрез финансова помощ.

"Китай си мисли, че може да потисне Тайван с подобни методи. Това е погрешно. Светът е забелязал демократичното развитие на Тайван. Ако Пекин продължи да използва такива подли методи, за да завладее дипломатическите отношения на Тайван, демократичните държави по света няма да го признаят", заяви Тиен.

Той добави, че външното министерство остава в състояние на готовност за борба с по-нататъшни стъпки от страна на Китай за изолиране на Тайван на международната сцена.

Китай, който разглежда самоуправляващия се остров Тайван с население от 23 милиона души като отцепническа провинция, която в крайна сметка ще бъде под контрола на Пекин, приветства решението на Науру.

Малкият микронезийски остров бе една от малкото държави, които запазиха дипломатическите си отношения с Тайпе. През последните години Китай полага големи усилия да изтръгне Тайван от дипломатическите му съюзници.

"Решението на правителството на Науру за възобновяване на дипломатическите отношения с Китай още веднъж напълно демонстрира, че принципът за единен Китай е волята на народа и тенденцията на времето", заявиха от китайското външно министерство.

Това не е първият случай, в който Науру прекъсва връзките си с Тайван.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

2

демотиватор

15.01 2024 в 16:55

А великите лидерски държави с огромно политическо и икономическо влияние върху света Вануату, Тувалу и Науру обявиха признаването на Южна Осетия и Абхазия навремето, заедно с Русия де.
Оттогаз с респект пред този славен знаменит акт, целият останал свят обмисля вече към четвърт век дали и той да ги признае, засега без резултат- каква нерешителност само, срамота... (ジ)

14048

1

voododoll

15.01 2024 в 16:03

Науру има население от малко над 12000 души, какъв точно съюзник на Тайван е?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки