Япония поздрави новия тайвански президент, Китай я нахока, защото се ''меси във вътрешната им политика''

OFFNews 14 януари 2024 в 08:27 1874 2

Китайското посолство в Токио

Снимка Getty Images

Китайското посолство в Токио

Китайското посолство нахока японската външна министърка Йоко Камикава, след като тя поздрави новоизбраният президент на тайван Уилям Лай. Причината е, че Китай не приема победата на Лай, когото обяви за "сепаратист" след победата му вчера

Тайван призова Китай да "уважи резултатите от президентските избори", спечелени предишния ден от Уилям Лай, който твърди, че островът фактически е независим и обещава да го защитава срещу заплахите на Пекин за обединение. Китайската реакция обаче бе еднозначна - Лай е "опасен сепаратист".

Днес китайското посолство в Япония "се противопоставя решително" на изявлението на Йоко Камикава, с което поздравява Лай, предаде Ройтерс.

В изявлението си Камикава поздравява Лай за победата му и нарича самоуправляващия се остров, над който Пекин претендира за суверенитет, "изключително важен партньор и важен приятел".

Китайското посолство в Япония реагира светкавично, без да споменава Лай или да признава победата му. Те определиха коментарите на Камикава като "сериозна намеса във вътрешните работи на Китай".

"Изразяваме силно недоволство и решително противопоставяне на това и сме внесли официални заявления до японската страна", пишат от посолството.

Япония, както и повечето държави, няма официални дипломатически отношения с Тайван, което е предварително условие за установяване на дипломатически отношения с Китай. Но съюзът на Япония със САЩ, най-важният поддръжник на Тайван, и близостта ѝ до острова, заедно с неотдавнашното напрежение във връзките ѝ с Китай, накараха Токио да се стреми към по-тесни връзки с Тайпе.

Освен Камикава, поздрави си към новоизбрания президент изпрати и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън. Американският първи дипломат изрази ангажимента на Вашингтон за поддържане на мира и стабилността в района на пролива и за мирно разрешаване на различията без принуда и натиск.

"Партньорството между американския народ и народа на Тайван, вкоренено в демократичните ценности, продължава да се разширява и задълбочава в областта на икономиката, културата и връзките между хората", заяви Блинкън.

Той изрази надежда, че САЩ и Тайван ще продължат да развиват дългогодишните неофициални отношения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

14.01 2024 в 10:08

Хубаво е когато чайниците ****** газ. Таман ще внасят по-малко от Рашка. :D

2550

1

alfakentavur

14.01 2024 в 08:49

Япония да си изнесе производството от Китай.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки