Китай строи икономически коридор с Пакистан за 46 млрд долара

ОFFNews 20 април 2015 в 14:08 1995 1

Снимка Reuters

Президентът на Китай Си Цзинпин пристигна на двудневно посещение в Пакистан, където ще сключи договор за изграждането на икономически коридор между двете страни за 46 милиарда долара, предаде "Ройтерс".

Сделката сериозно надвишава американските инвестиции в Пакистан и е поредно доказателство за икономическите намерения на Поднебесното царство в Азия.

Инфраструктурните и енергийни проекти целят да установят китайско-пакистански икономически коридор, свързващ южното пакистанско пристанище Гвадар при Арабско море и западния китайски регион Синдзян.

"Планът е отражение на преминаването на икономическата сила в региона от ръцете на Запада в Китай. Пакистан е от първостепенно значение за Китай. Планът трябва да успее и ще се погрижим за това", заяви Мушашид Хюсеин Сайед, председател на комитета по отбрана на Пакистан.

Коридорът ще премине през бедната пакистанска провинция Балучистан, разкъсвана от сепаратисти, престъпни групировки и ислямисти. Армията е обещала да смаже безредиците и да осигури безопасност на китайските работници.

"Пекин ще осигури около 34 милиарда долара инвестиции за енергийните проекти. Останалите 12 милиарда ще дойдат от заеми и ще покрият инфраструктурните проекти", коментира министърът на планирането и развитието на Пакистан.

От 2002 г. насам САЩ е дал парична помощ на Пакистан в размер на 31 милиарда долара, като близо 2/3 са отишли за проекти, свързани със сигурността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!