Япония подсилва армията си, за да контрира Китай

ОFFNews 14 януари 2015 в 12:55 4043 0

Японски войници.
Японски войници.

Японското правителство одобри рекорден военен бюджет от 42 милиарда долара, за да контрира засилващата се военна мощ на Китай, съобщи "Ройтерс".

Бюджетът включва увеличаване на парите за защита с 2,8 процента, които ще бъдат похарчени за нови самолети, кораби, бойна техника и т.н., които ще пазят морската граница с Китай. Двете държави водят отколешен спор за няколко острова, държани от японците, в Източнокитайско море.

"Ситуацията около Япония се променя. Нивото на военен бюджет е пряко отражение на нуждата да защитим въздушното, морско и земно пространство на страната, както и да предпазим животите и имуществото на нашите граждани", коментира Ген Накатани, министърът на отбраната на Япония.

Премиерът Шиндзо Абе обърна тенденцията на продължително орязване на военния бюджет на страната в търсене на стабилност за пацифисткото правителство.

Въпреки това умерените увеличения на военния бюджет на Япония изглеждат нищожни в сравнение с 12-процентното увеличение на финансите, които Китай гласува за армията си миналата година, достигайки разходи от 130 милиарда долара.

Външното министерство на Китай обяви, че по-големия военен бюджет на Япония е сигнал, че страната се стреми да подкрепи мира и стабилността в региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!