Китайци ще пълнят курортите вместо руските туристи

OFFNews 30 март 2015 в 20:20 6397 10

"Китайски туристи по социални програми ще компенсират отлива от руските туристи. Mиналата година сме били посетени от 16 000, догодина вече очакваме 216 000 китайци", прогнозира в ефира на БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова.

Китайците сега откривали ски спорта у нас, но затова пък преоткрили в България атрактивна европейска дестинация.

Днес в министерството на туризма е подписано споразумение с председателя на Китайската туристическа национална администрация Дзиндзао Ли за двустранно сътрудничество.

Китайските туристи заемат все по-голям дял в общия туристически поток в Европа. Според прогнозите техният брой ще достигне 12 млн. души през 2019 г.

Традиционно китайците пътешестват в периода май-октомври, като 90% от пътувания са индивидуални. Близо половината китайски туристи пътуват с членове на семействата си и това е неразделна част от живота на средната класа. Наблюдава се засилен интерес и на застаряващото население в Китай към пътуванията, обясни Ангелкова.

"Зимният сезон завършва с ръст на чуждите туристи от 9.2%. Най-важната задача пред министерството е да се облекчи визовият режим, както и вторият лифт на Банско да стане реалност", посочи министърът.

За лятото Ангелкова призова с общи усилия туроператори и ведмоство да станат конкурентоспособни, а общата цел, която да си поставят, е да привлекат не само нови чужди туристи, но и да създадат пазар за българите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!