Китай и Русия не говорят за война, а за ''украинската криза''

OFFNews 21 март 2023 в 23:28 4875 7

Си Цзинпин и Владимир Путин

Снимка Getty Images

Си Цзинпин и Владимир Путин

"Украинска криза". Така е наречена войната в Украйна в "съвместното изявление на Руската федерация и Китайската народна република за задълбочаване на всеобхватното партньорство и стратегическото сътрудничество в новата епоха".

Документът беше разпространен след разговорите в Кремъл между президентите Владимир Путин и Си Цзинпин.

Ето какво пише в частта от документа, която се отнася до войната в Украйна:

"Руската страна оценява положително обективната и безпристрастна позиция на китайската страна по украинския въпрос. Страните се противопоставят на това каквито и да било държави и техните блокове да накърняват законните интереси в областта на сигурността на други държави с цел получаване на военни, политически и други предимства. Китайската страна оценява положително готовността на руската страна да положи усилия за възобновяване на мирните преговори във възможно най-кратък срок.

Русия приветства готовността на Китай да играе положителна роля в политико-дипломатическото уреждане на украинската криза и конструктивните идеи, изложени в изготвения от китайската страна документ "Относно позицията на Китай за политическото уреждане на украинската криза".

Страните отбелязват, че за разрешаването на украинската криза е необходимо да се зачитат основателните опасения на всички държави в областта на сигурността, да се предотврати формирането на блокова конфронтация и да се спрат действията, които допълнително подхранват конфликта.

Страните подчертават, че отговорният диалог е най-добрият начин за трайно разрешаване на украинската криза, а международната общност следва да подкрепи конструктивните усилия в това отношение.

Страните призовават за прекратяване на всички стъпки, които допринасят за ескалация на напрежението и удължаване на военните действия, за да се избегне по-нататъшното влошаване на кризата до степен, в която тя може да премине в неконтролируема фаза. Страните се противопоставят на всички едностранни санкции, наложени в разрез със Съвета за сигурност на ООН."

Русия и Китай посочват в съвместното изявление, че близкото партньорство между тях не представлява "военно-политически съюз":

"Страните отбелязват, че отношенията между Русия и Китай, макар да не представляват военно-политически съюз като тези, създадени през Студената война, надхвърлят този вид междудържавно сътрудничество".

Според изявлението тези отношения "не представляват блок, нямат конфронтационен характер и не са насочени срещу трети страни".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7195

8

vovchik

22.03 2023 в 10:02

Божитата са били на срещата и имат вътрешна информация, четох го в нета - вярно е значи.

15914

7

поп Дръвчо

22.03 2023 в 09:03

Си:

Вова, денег нет.

Като дойде време, ще платиш с една мъничка част от Сибир. Но времето не е дошло. Пържи се сега.

22548

6

dolivo

22.03 2023 в 07:56

Много наподобява на еврейския въпрос и еврейската криза както Гьобелс формулирал през Втората Световна война. Прикрит геноцид.

Тея опасни олигофрени освен това си изправят собствения народ пред бавен геноцид, защото формулират нереалистични цели, които могат да изпълнят с големи жертви от народа си. След което правят напън в името на някаква патрЕотична идея, и репресират всеки който мръдне встрани и не е съгласен. Няма несъгласие с диктатора.

Не благодаря.

2550

5

alfakentavur

22.03 2023 в 07:51

Време е Западът да започне да си изнася производствата от Китай и да намали покупката на техни стоки. Да видим пак ли ще са толкова отворени след това.

4638

3

Того

22.03 2023 в 05:01

Тези двама изроди са способни да запалят Трета световна война, но да видим... Където има комунизъм и Руzzия винаги има опасност от война. Другарят Си дали ще си спомни, че преди двадесетина години в КНР все още умираха хора от глад и само благодарение на т.н. Колективен Запад и на инвестииите, които той направи в икономиката на КНР това вече е останало в миналото.

-1650

2

ob1

22.03 2023 в 00:02

Това като как се разбира? Путьо иска помощ, а Си му отговорил уклончиво?

Като във вица:
-Вуте, дай ми коня си за ден-два!
-Еми, Нана, от една страна си ми съсед и не върви да ти откажа. От друга страна предния път го върна мръсен и гладен. Затова ще ти отговоря уклончиво - еВи си майката!

345

1

Джендо Джедев

21.03 2023 в 23:44

"Страните се противопоставят на това каквито и да било държави и техните блокове да накърняват законните интереси в областта на сигурността на други държави с цел получаване на военни, политически и други предимства."

А нападането на Украйна сигурно не накърнява законните й интереси в областта на сигурността. И не е с цел получаване на военни, политически и други предимства. Мдааааааам! :D
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика