Китай го направи: Ето го най-големият хидроплан в света

OFFNews 15 февруари 2017 в 12:01 8201 3

Гигантският китайски хидроплан AG600 вече е преминал тестове на двигателите и се очаква да направи първия си полет през първата половина на тази година. Това обяви държавната информационна агенция в Поднебесната империя "Синхуа".

През последните години Пекин развива изключително активна програма в областта на самолетостроенето, която е част от новия подход на китайските власти за повече категоричност при териториалните спорове в Южнокитайско море. Изследванията и разработките на нова военна техника обаче сериозно притеснява както държавите от Азиатско-тихоокеанския регион, така и Вашингтон.

Китайската корпорация за авиационна индустрия (AVIC) е отделила почти 8 години за AG600. Машината е приблизително с размерите на Боинг 737 и официално е предназначена за извършване на морски спасителни операции и битка с горските пожари.

До момента интерес към мегахидроплана е заявен от 17 клиенти, съобщава Синхуа без да даде допълнителни подробности.

Самолетът може да лети на разстояние до 4500 км, а максималната му маса при излитане е 53,5 тона.

През миналата година Пекин вече впечатли с премиерата на своя невидим изтребител "Ченгду J-20". AVIC въведе и нов голям транспортен самолет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12006

3

Lord Ruthven

15.02 2017 в 14:30

Любопитно, но много далеч от най-големия хидроплан в света. Hughes H4 Hercules на на Хауърд Хюз е безапелационно най-големият хидроплан, с приблизително три пъти по-големи дължина и размах на крилете.