Руски самолети прелетели опасно близо до US кораб в Черно море

OFFNews 15 февруари 2017 в 09:29 7634 16

Снимка Уикипедиа

Миненосецът "Портър"

Руски военни самолети са прелетели на няколко пъти опасно близо над американски боен кораб в Черно море, каза говорител на въоръжените сили на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Инцидентите са регистрирани на 10 февруари 2017 г.

Според говорителя на командването на американските войски в Европа кап. Дани Ернанде става дума за три отделни инцидента с американския ескадрен миноносец "Портър" и три руски военни самолета. Ернанде определи действията на руските пилоти като "небезопасни и непрофесионални", съобщава БТА.

Първото прелитане е било осъществено от два руски изтребителя Су-24, второто - от друг Су-24, а третото - от по-голям самолет за борба с подводници Ил-38. От американския боен кораб потърсили радиовръзка с руските военни самолети, но не получили отговор. Според говорителката на Пентагона Мишел Балданза, цитирана от ТАСС, транспондерите на руските самолети изобщо не били включени.

"Подобни инциденти пораждат загриженост, защото могат да причинят злополука или погрешна преценка", коментира кап. Ернандес. Той определя като по-опасни инцидентите с руските самолети Су-24, които летели твърде бързо и на малка височина, а Ил-38 просто летял необичайно ниско.

Друг официален американски представител, цитиран от Ройтерс и пожелал анонимност, уточнява, че един от руските изтребители прелетял само на 200 метра встрани от американския ескадрен миноносец на височина от 90 метра.
Балданза обърна внимание, че по време на инцидентите "Портър" се е намирал в международни води в Черно море след завършването на военните учения "Морски щит". Американски военни кораби и самолети "действат рутинно" в Черно море в съответствие с международното право и нормите за сигурност, подчерта тя.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков каза, че на 10 февруари в Черно море не е имало никакви инциденти, свързани с прелитане на руски военни самолети край американския ескадрен миноносец "Портър". "Ако ескадрен миноносец, както твърди говорител на Пентагона, е извършвал "рутинно" патрулиране край Русия на десетки хиляди мили от бреговете (на САЩ), е странно да се учудваш на не по-малко рутинните полети на наши самолети над акваторията на Черно море", коментира Конашенков, цитиран от ТАСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

15

Red or Dead

15.02 2017 в 11:18

“““.....За щастие, българския народ е избрал да сме част от НАТО и ЕС!““““

Българският народ НЕ Е ИЗБИРАЛ нищо(никой не го е питал)....щото твоите идоли знаят предварително какъв ще е ИЗБОРЪТ.......

Много скоро ще разберете майкопродавци КАКЪВ ТОЧНО Е ИЗБОРЪТ на.....българския народ.....по най-болезнения начин.....

63994

14

Red or Dead

15.02 2017 в 11:13

Соте, заеби.....от бунадясалите мисирки се чува едно и също мисирчене....иначе си БЕЗПОЩАДНО прав, че майка му със сигурност НЕ Е м/у тези “0,3%“.....клетата женица сигурно преживява с 200лв. пенсийка......