Киев прекратява за кратко огъня в Източна Украйна

OFFNews 18 юни 2014 в 14:52 2808 7

Петро Порошенко

Киев прекратява едностранно огъня в Източна Украйна, за да даде „възможност за разоръжаване от страна на незаконните въоръжени групи“ и да се установи ред в региона. Това заяви украинският президент Петро Порошенко.

Мирният план започва с моята заповед за прекратяване на огъня. Веднага след това трябва да получим подкрепа на мирния план от страна на всички участници в събитията в Донбас. В много кратки срокове, посочи Порошенко.

Времето на прекратяване на огъня ще бъде много кратко и през това време трябва да има разоръжаване от стана на незаконните въоръжени групи и въвеждане на ред в региона, допълни президентът, като уточни, че през този период украинската власт ще предложи амнистия за тези, които предадат оръжието си, ако не са извършили тежки престъпления.

Военните правят всичко възможно, за да обкръжат Славянск. Те предприемат решителни действия и успяват да възстановят контрола над държавната граница, каза още Порошенко.

По-рано Порошенко обяви, че огънят в Източна Украйна ще бъде прекратен, след като Киев си върне властта над границата с Русия.

Във вторник той заяви, че войската е върнала контрола върху над 250 км от границата и в момента се поставят пропускателни пунктове.

Мирният план на Петро Порошенко съдържа 14 точки, които ще бъдат обнародвани в следващите дни.

В същото време стана ясно, че Украйна и Русия струпват войски до общата си граница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews