Как тайна промяна в софтуера е позволила на FTX да използва парите на клиентите си

OFFNews 14 декември 2022 в 14:25 4527 0

Надпис на FTX Arena в Маями

Снимка БТА/АП

Надпис на FTX Arena в Маями

В средата на 2020 г. главният инженер на FTX прави тайна промяна в софтуера на борсата за криптовалути, разкрива „Ройтерс“. Той е променил кода така, че да освободи Alameda Research - хедж фонд, собственост на основателя на FTX Сам Банкман-Фрайд - от функция на платформата за търговия, позволяваща автоматична продажба на активите на Alameda, ако тя губи твърде много от взетите от клиенти пари.

В обясняваща промяната бележка инж. Нишад Сингх подчертава, че FTX никога не трябва да продава позициите на Alameda. "Бъдете изключително внимателни, за да не го ликвидирате", пише Сингх в коментар в кода на платформата.

От „Ройтерс“ видели промяната, за която не е съобщавано по-рано.

Освобождаването от функцията е позволило на Alameda да продължи да заема средства от FTX независимо от стойността на обезпечението, което подсигурява тези заеми.

Тази промяна в кода е привлекла вниманието на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ, която във вторник обвини Банкман-Фрайд в измама. Комисията съобщи, че тази промяна означава, че Alameda е имала "практически неограничена кредитна линия". Освен това милиардите долари, които FTX тайно е отпуснала на Alameda през следващите две години, не са дошли от нейните собствени резерви, а по-скоро са били депозити на други клиенти на FTX.

Сингх и говорител на Банкман-Фрайд са отклонили поканите за коментар.

Регулаторният орган, който нарече борсата "къща от карти", твърди, че Банкман-Фрайд е скрил, че FTX е пренасочила средства на клиенти към „Аламеда“, за да направи рискови инвестиции, покупки на луксозни недвижими имоти и политически дарения.

Прокуратурата на САЩ и Комисията за търговия със стокови фючърси също повдигнаха отделни обвинения по наказателното и гражданското законодателство.

Жалбите - заедно с непоказвани досега документи на FTX, видени от Ройтерс и трима души, запознати с криптоборсата - дават нови сведения за това как Банкман-Фрайд е похарчил милиарди повече, отколкото FTX е печелила без знанието на инвеститорите, клиентите си и повечето служители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови