Как ще протекат бъдещите сесии на преговорите за Брекзит

offnews 20 юни 2017 в 08:09 2114 0

Британският премиер Тереза Мей ще обсъди с лидерите на 27-те страни членки на ЕС на предстоящата им среща на върха в Брюксел въпроса за правата на гражданите - европейските граждани, установили се във Великобритания, и британските граждани, живеещи на територията на ЕС, предадоха световните агенции, като се позоваха на британския министър за Брекзит Дейвид Дейвис.

Според Дейвис на срещата на върха Мей ще представи британската "оферта" относно правата на гражданите. После на 26 юни Великобритания ще публикува подробен документ, който ще представи общите линии на британската оферта и според Дейвис това ще е добра база за започване на преговори относно правата на гражданите, предаде Франс прес.

По-нататъшните преговори за Брекзит ще бъдат проведени в седмиците, започващи на 17 юли, на 28 август, на 18 септември и на 9 октомври - тоест преговорните сесии ще бъдат веднъж месечно, предаде Ройтерс.

Работни групи, съставени от експерти от двете страни, ще се захванат с най-наложителните досиета - правата на гражданите, финансово споразумение и други въпроси, произтичащи от развода, каза Мишел Барние, посочва Франс прес.

Трънливият въпрос за границата между Ирландия и Северна Ирландия е поставен под директния надзор на двама близки сътрудници на Барние и на Дейвис.

Преговорите ще се водят на английски и на френски. Преводачи ще бъдат осигурени от Европейската комисия, предаде Ройтерс.

Източник: БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!