Размяна на цитати на Чърчил и Моне след първия ден преговори за Брекзит

OFFNews 19 юни 2017 в 21:40 3662 2

Снимка EPA

Първия ден от преговорите за Брекзит е бил "важен" и "полезен". Това обяви ръководителят на преговорния екип на Европейската комисия Мишел Барние. 

В края на днешните преговори Барние обяви три ключови теми, които трябва да бъдат уредени в първия етап на преговорите - гарантирането на правата на гражданите от двете страни на Ламанша, уреждането на всички поети финансови ангажименти и запазването на споразумението от Разпети петък за Северна Ирландия.

"Винаги ще работим с Обединеното кралство и никога против Обединеното кралство", каза Барние, цитиран от БТА.

Говорейки за очакванията си за протичането на преговорите, той цитира един от основоположниците на ЕС - Жан Моне: "Не съм нито оптимист, нито песимист. Аз съм просто решителен".

Преговарящият от британска страна Дейвид Дейвис пък му отговори с цитат от Уинстън Чърчил: "Песимистът вижда трудност във всяка възможност, оптимистът вижда възможност във всяка трудност".

Дейвис подчерта, че с Барние искат да постигнат най-доброто възможно партньорство, което е в полза както на ЕС, така и на Великобритания. 

Едно от основните неща, на което обещаха да обърнат внимание, е правата на европейските граждани на Острова и на британците в ЕС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!