Как Nike направиха стъпка встрани от данъчното законодателство

OFFNews 07 ноември 2017 в 16:31 5299 4

Пет дни преди Рождество през 2006 година изпълнителният директор на Nike Марк Паркър казва в приповдигнато настроение на конференция: „И така, как се справяме? С една дума, бих казал "добре". Паркър се позовава на скорошните постижения и набързо споменава „по-благоприятно данъчно споразумение в Европа“. Това, казва той, ни осигури голямо предимство.

Предимство пред кого или какво? Колко голямо? Анализаторите не задават тези въпроси, но днес разследващи журналисти отговориха чрез досиетата „Парадайс“.

Задкулисно властите в Холандия са осигурили на „Найк“ зелена светлина за 10-годишно споразумение за избягване наданъците, което позволява на производителя на спортни стоки да натрупа милиади долари печалба от Европа в данъчния рай на Бермудските острови.

От тогава данъчната тежест за „Найк“ не е същата. За трите години след въпросната конференция печалбата им след удържането на данъците скача с поразителните 55%, на $1.88 милиарда.

Жизненоважна за новата уговорка е дъщерна фирма на Бермудските острови - Nike International Ltd. Чрез нея производителят на спортни стоки държи собствеността на логото си, заедно с други търговски марки за пазара извън САЩ. Дъщерното дружество е успяло да наложи такса на европейския главен офис, в Холандия, който продава маратонки и спортно облекло нахиляди независими търговци на едро и дребно, както и директно на клиентите чрез магазините на Nike в Европа.

Чрез въпросната такса са били прехвърлени милиарди на Бермудските острови, които при други обстоятелства биха били обложени с данък. „Найк“ нямат офис и служители на Бермудските острови, а само регистрация в тамошните регистри и във правната кантора Appleby.

В продължение на години огромни суми, набрани от таксите, са отивали към Бермудските острови, без за това да присъства в счетоводните документи на холандските дъщерни дружества. Първите доказателства за прехвърляне на суми към офшорни зони се появиха миналата година, когато „Nike“ направи някои ограничени признания пред американския данъчен съд. Тогава ставаше въпрос за плащания през 2010, 2011 и 2012 г. в общ размер $3.86 милиарда.

До юни 2014 г. натрупаната сума е достигнала $6.6 милиарда, според журналистическото разследване. Тази сума е била обложена само с 3% извън САЩ. И понеже е останала в офшорната зона, Щатите не са получили никакъв данък от нея.

На въпрос за данъчното споразумение Nike отговарят единствено със следното изявление: “Nike спазва напълно данъчното законодателство“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

2

Victimized

07.11 2017 в 17:34

Пуснахте две статии с две огромни корпорации, и това как законно заобикалят закона. И всичко е ок, с няколко изключения.
Първо, де да бяха само тези двете корпорации.
Второ, този контролиран разлив на информация, не постиган нищо съществено миналия път / панамските документи /, сега също няма да има кой знае какъв ефект.
Найк и Епъл, са корпорациите които са уличавани в експлоатация на детски труд, за под 1 долар дневно. тези неща с данъците са ясни на всички .
И трето, като за последно можехте да обобщите цялостната картинка, като заключите, че данъците които правителствата събират и после раздават на точно ей такива корпорации, се плащат само и единствено от бедните. И , че дефакто колкото си по беден, толкова повече данъци плащаш, съпоставено с доходите които получаваш.
След това можехте да сложите една хубава въпросителна относно прогреса който капитализма донесе на света.
Повече войни, повече стрес, повече несигурност, повече бедност и така на татък ....

10571

1

Hissarion

07.11 2017 в 17:10

Не е луд който яде баницата, а този който му я дава.

 
X

Подкастът на OFFNews