Кадафи към ЕС през 2010 г.: Дайте 5 млрд. евро, за да спирам имигрантите

OFFNews Последна промяна на 06 септември 2015 в 17:15 5584 4

Кадафи към ЕС през 2010 г.: Дайте 5 млрд. евро, за да спирам имигрантите

Снимка БГНЕС, архив

Точно преди пет години проблемът за мигрантската вълна в Европа отново е била актуална. По време на посещение в Рим през август 2010 година покойният либийски диктатор Муамар Кадафи опитва да извлече дивиденти от това, като "пророкува", че има опасност Старият континент да стане "черен".

"Европа ще се превърне във втора Африка, ако се отключи бежански поток", заявява Кадафи и допълва, че той може да спаси континента среду 5 млрд. евро годишно, като държи африканските имигранти далеч от континента.

По думите му, ако тези средства не бъдат предоставени, Европа ще стане „черна“ и ще бъде наводнена от мюсюлмани. Либия е врата към Европа и от Европа зависи да не се превърне във втора Африка, доразви тогава финансовото си искане покойният диктатор.

Изказването на либийския лидер беше разкритикувано от редица правозащитни организации. То обаче не предизвика ответна реакция от страна на Европейската комисия. Говорител на комисията обясни само, че официално не е имало постъпили подолни искания от либийската страна. До 2010 година Либия е получила от ЕС 50 милиона евро за подобряване на условията за бежанците в Европа.

Съгласно двустранно споразумение между Либия и Италия от 2009 г. Рим незабавно депортира кандидати за имиграция още докато са в международни води. 

Само между май и декември 2009 г. над 1400 имигранти, опитващи се да прекосят Средиземно море, са били върнати в бежанските центрове на Кадафи от италианската брегова охрана, заяви тогава говорителят на правозащитната организация "Про азил" Карл Коп.

"Това сближаване с Кадафи, милионите евро, които вече потекоха от Брюксел към Либия за спиране на имигранти, и бездействието на ЕС пред нарушенията на международното право, са сред най-отвратителните аспекти на европейската политика за бежанците", заяви Коп.

Пет години по-късно Дойче веле изчисли, че имигрантите ще струват на Германия 10 млрд. евро. В същото време британският премиер Дейвид Камерън обяви, че правителството може да отпусне 12 млрд. паунда за подпомагане на имигранти.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.02 2016 в 09:17

"Това сближаване с Кадафи, милионите евро, които вече потекоха от Брюксел към Либия за спиране на имигранти, и бездействието на ЕС пред нарушенията на международното право, са сред най-отвратителните аспекти на европейската политика за бежанците", заяви Коп.

Не. МИЛИАРДИТЕ (не милионите) евро, които потекоха от Брюксел към Анкара за спиране на имигранти, бездействието на ЕС пред политиката на същите, които решават със затварянето на Турско-Сирийската граница, кои сирийци ще живеят и кои не, е най-отвратилният аспект на евр(оп)ейската политика.

Кадафи искаше да създаде Африкански съюз и да продава петрол на Европа. След като свалиха режима му, до ден днешен милициите там се сражават, а ИД вече управляват рафинерии там и някои територии около тях.

07.09 2015 в 10:33

Обърнахте го на кръчма, бе. Кои са ви източниците за тая информация?

06.09 2015 в 18:46

ФАЩ си въобразяват, че този проблем ще ги подмине ли? Как да не - само стой та гледай.

Нямате си на представа колко народ от Латинска Америка чака да нахлуе в "...страната на неограничените възможности...". Огромни маси икономически емигранти ще нахлуят във ФАЩ, и то не само през границата с Мексико.

https://www.youtube.com/watch?v=arb_YCZgra8

С ВАС СМE, ДРУГАРИ!

06.09 2015 в 18:34

Ми така е... Навремето Византия спряла да плаща на Българите да пазят северните и граници и те взели, че мигрирали в днешна България