Ексклузивно Изборът на нов патриарх ще е между Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински

Бежанци на квартира с европари у нас

OFFNews 06 септември 2015 в 12:17 4664 3

Бежанци на квартира с европари у нас

Започна програмата за извеждане на бежанците, получили статут, на външни адреси, съобщава bTV.

В момента около 700 души не могат да си позволят да напуснат центровете на Държавната агенция, защото нямат средства за квартира.

Програмата се финансира от Европейската комисия с 690 хиляди евро и ще продължи до юли следващата година.

„Програмата е замислена добре, защото при липса на програма за интеграция това дава възможност на хората, които вече са си намерили работа, имат статут на бежанец и могат спокойно да живеят, да се грижат само за прехраната си и за режийните, като наемът се поема по програмата”, разясни Марияна Стоянова от бежанско-мигрантската служба към БЧК.

Интерес от наемодатели има. Само за седмица са намерени 12 къщи и апартаменти, някои хора дори са предложили безвъзмездно подслон за бежанци.

От около месец тече разяснителната кампания за програмата за осигуряване на жилища на хората, получили статут. Интересът обаче е изключително нисък.

26-годишният Михаил, чиято майка е украинка, а баща му иранец, още не е получил статут. Младият мъж е преводач, владее 6 езика и не е решил дали да остане в България. Смята, че ще има шанс за по-добър живот в Германия или Великобритания.

Ако не се намерят достатъчно желаещи да бъдат настанени, средствата ще се пренасочат към други дейности на Държавната агенция за бежанците.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II