Изследователи все по-близо до откриването на кораба на капитан Кук

OFFNews 05 май 2016 в 12:50 5246 5

Американски изследователи твърдят, че са все по-близо до откриването на кораба на легендарния мореплавател капитан Джеймс Кук, съобщава Би Би Си.

Групата учени обстойно изследват американските брегове на Нюпорт Харбър, където се предполага, че корабът на Кук "Индевър" е бил потопен през 1778 година.

Изследователите зад археологическия проект "Роуд Айлънд Марин" са стеснили търсенето на кораба до пет плавателни съда, останали на дъното на морето в района.

"Всички 13 кораба, загубени по времето на Революцията, са важни за историята на САЩ, но открием ли "Индевър" то това би било национален празник за Австралия", споделят изследователите.

Капитан Джеймс Кук и неговият "Индевър" потеглят от бреговете на Великобритания през 1768 година, за да изучат непознатите за европейци морски маршрути и земи в Атлантическия океан.

Именно с "Индевър" се разчертава световната карта на Нова Зеландия и Австралия.

Няколко години по-късно капитан Кук обявява за британска земя Австралия, въпреки наличието на местните народи там.

След като се прибира обратно във Великобритания "Индевър" получава ново име - Лорд Сандвич и става военен кораб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

5

Emil Kasamakov

06.05 2016 в 10:25

И това за разчертаването на световната карта на Австралия с "Индевър" не е вярно. При първото си плаване Кук минава само от източната и северната страна. Второто и третото му плаване завършват картите, а те са с "Резолюшън", не "Индевър".

12688

4

Emil Kasamakov

06.05 2016 в 10:19

... Фолклендите са обявени за английски още в края на 17 век, Азорските острови са открити толкова рано, че никой не помни кога - появяват се на картите още през 14 век, а Капе Верде малко по-късно... Дори Магелан е обиколил света 250 години преди Кук.

Първата и основна цел на експедицията на Кук е да направи астрономически измервания. Aстрономите са искали да разберат разстоянието до Слънцето, за да триангулират положението на Земята спрямо останалите тела в Слънчевата система. За тази цел е трябвало да измерят пасажа на Венера - едно доста рядко явление. Едно от удобните места бил Тихия океан. Първият френски опит през 1761 бил неуспешен, затова британците пратили Кук да отиде до Таити.
Картографирането на Австралия била втора цел и тя също била поръчана от британското Адмиралтейство. Запазен е документът с който му заповядват да го направи.

Нищо не е търсил Кук в Атлантика. От Плимут отцепва директно за Мадейра, оттам за Рио, заобикаля нос Хорн и отива до Таити.

12688

3

Emil Kasamakov

06.05 2016 в 10:18

"потеглят... за да изучат непознатите за европейци морски маршрути и земи в Атлантическия океан..."

... и така начертали карта на Австралия. :)

Абе мислете малко преди да пишете, бре!
Атлантическият океан по това време вече е толкова често прекосяван, че отдавна са начертани най-изгодните търговски маршрути. Португалците отдавна шарят из целия Атлантик - толкова отдавна, че имат колонии и на двата бряга. Испания и Великобритания също плават там отдавна. Цялото източно крайбрежие на бъдещите САЩ вече е заселено, дори Флорида току-що е заменена за Куба между испанците и британците. Колонизацията на Мексико е завършила 100 години по-рано, Буенос Айрес е основан 200 години по-рано, Рио Де Жанейро също е основан по него време и когато Кук спира там току-що е станал столица на Бразилия, Куба е колонизирана още в края на 15 век, сума ти кораби возят роби между Африка и Америките...

13859

2

Daering

05.05 2016 в 13:40

Да не се бърка с Капитан Хук, друг известен мореплавател от близкото минало.