Израелската Ел Ал спира полетите до Южна Африка

OFFNews 26 януари 2024 в 18:36 2110 0

самолети

Снимка Интернет

Израелската авиокомпания "Ел Ал" обяви, че в края на март спира полетите си до Йоханесбург заради рязък спад в търсенето, след като Южна Африка обвини Израел в геноцид пред Международния наказателен съд, предаде Ройтерс.

За момента израелската авиокомпания лети до два пъти в седмицата до Йоханесбург.

"Израелците не искат да летят до Южна Африка. Отменят полетите си и самолетите са доста празни... ясно ни е, че е заради ситуацията в момента, защото преди не беше така. Фактът, че израелците не искат да ходят в Южна Африка, но искат да ходят на други места, ни помогна да вземем решението, че за момента спираме маршрута ", каза говорителка на компанията, цитирана и от БТА.

Съдии от Международния наказателен съд на ООН се произнесоха днес по иска на Южна Африка за спешни мерки срещу Израел, сред които и спиране на военните действия в Газа, и по обвинения в геноцид. В днешното си решение магистратите посочват, че Израел трябва да положи всички възможни усилия, за да попречи на войските си да извършат геноцид, да го наказва и да предприеме стъпки, за да подобри хуманитарната ситуация.

Въпреки че съдът не нареди прекратяване на огъня, той посочи, че няма да прекрати делото за геноцид, и постанови, че палестинците, изглежда, са защитена група съгласно Конвенцията за геноцида от 1948 г. Съдът не се произнесе по същество за обвиненията в геноцид.

Преди две седмици Южна Африка заяви, че въздушната и сухопътната офанзива на Израел цели да доведе до "унищожаване на населението" в Газа.

"Ел Ал" заяви, че веднага щом спре полетите си до Йоханесбург, ще използва самолетите си, за да разшири списъка с дестинации към Северна Америка, Банкок и Токио, както и по други нови маршрути.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика