Съдът в Хага нареди на Израел да предприеме всички мерки за предотвратяване на геноцида в Газа

OFFNews 26 януари 2024 в 16:22 1807 1

Хага

Снимка Би Би Си

Делото на Южна Африка срещу Израел в Хага възбуди интереса на журналистите.

Международният съд на ООН - най-висшата съдебна инстанция на организацията, постанови Израел да предприеме всички възможни мерки за предотвратяване на актовете на геноцид в Ивицата Газа, да накаже виновниците и да подобри хуманитарната ситуация в анклава. Това е първото решение по делото на Южна Африка срещу Израел.

Южна Африка се обърна към съда през декември, като заяви, че военните действия на Израел в Ивицата Газа са равносилни на геноцид над палестинците и поиска спешна международна намеса за спиране на войната.

Днес беше разгледано само искането на Южна Африка за незабавен натиск върху Израел за защита на палестинските цивилни граждани, докато окончателната присъда за геноцид може да отнеме години, съобщи Би Би Си.

Фактът, че Международният съд се съгласи да подкрепи Южна Африка на този етап, може да доведе до международни санкции срещу Израел.

"Със сигурност очакваме съдът напълно да отхвърли всички тези абсурдни и нелепи обвинения", заяви ден по-рано говорителят на израелското правителство Ейлон Леви.

Съдът в Хага може да нареди на Израел да спре сухопътната офанзива и въздушните удари срещу Газа, които бяха предизвикани от нападението на "Хамас" на 7 октомври. Това обаче не означава, че Израел непременно ще се съобрази с исканията на съда.

На 7 октомври бойци от "Хамас" и други по-малки групировки проникнаха в южната част на Израел, като убиха 1300 души, предимно цивилни, и взеха около 240 заложници.

В последвалата опустошителна офанзива на Израел в Газа оттогава са убити над 25 000 жители на анклава, много от които жени и деца, сочат данните на контролираното от палестинската групировка Министерство на здравеопазването на Газа.

Южна Африка твърди, че военните действия на Израел в Газа нарушават Конвенцията на ООН за геноцида, подписана през 1948 г., за да се предотврати повторение на Холокоста. Адвокатите, представляващи Южна Африка, твърдят, че израелските бомбардировки, които са имали широко разпространени хуманитарни последици, са равносилни на "унищожаване на палестински животи".

Израелските власти отхвърлиха обвиненията като силно изопачени и напомниха, че страната им е имала право да се защити след нападението на 7 октомври.

Адвокатът на Израел Тал Бекер заяви по време на изслушването, че бойците на "Хамас" "са измъчвали деца пред очите на родителите им, изгаряли са хора, систематично са ги изнасилвали и осакатявали", като подкрепи думите си със снимки от нападенията.

Израелските военни действия са насочени срещу "Хамас", а не срещу палестинския народ като цяло - подчерта той.

Преди сегашното решение на съда държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен повтори, че САЩ подкрепят правото на Израел да търси гаранции, че никога повече няма да бъде нападнат. Той е казал това по телефона и на колегата си от Южна Африка, съобщиха от Държавния департамент.

Съставът от 17 съдии взе решение за спешни съдебни разпореждания срещу Израел въз основа на твърдения за нарушаване на Конвенцията на ООН за геноцида.

Той разгледа девет спешни мерки, предложени от Южна Африка, които включваха прекратяване на огъня, достъп до хуманитарна помощ, връщане на разселените по домовете им, въздържане от възпрепятстване на международните разследвания в Газа и редовно докладване за изпълнението на предписаните мерки.

Съдът беше свободен да предложи свой собствен набор от мерки, различни от тези, поискани от Южна Африка.

Временните мерки трябва да бъдат първата стъпка към прекратяване на насилието, заяви адвокатът по правата на човека и изпълнителен директор на базирания във Вашингтон Институт за близкоизточна политика "Тахрир" Май Ел Садани. 

Според мнозина експерти пълноценното разглеждане на делото за геноцид може да отнеме години.

"Очаквайте дълга съдебна битка и намесата на други държави - или на страната на Южна Африка, или на Израел", прогнозира адвокатът Май Ел Садани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

615

1

швейк

26.01 2024 в 16:53

Този съд, а и оон като цяло, се превърнаха в клоуни. Налагат санкции и инвазии в някакви псевдодържави, но не смеят нищо да направят на кочината и подобните й. Юар реве за геноцид? Кйдето избиват и малтлетират бели? Това е подигрявка със съда
 
X

Да помогнем на украинските деца!