Изненадващ ръст на гръцката икономика с 0,8%

OFFNews 13 август 2015 в 15:39 3021 3

Гърция успя да изненада финансовите пазари като отчете ръст на икономиката си с 0,8% през трите месеца, след които в страната настъпи криза, довела до затваряне на банките, съобщи The Guardian.

Данните са на гръцката статистическа агенция ELSTAT. Според агенцията гръцката икономика е отчела ръст, по-висок от този на Великобритания, който е 0,7% през същото тримесечие.

Според агенцията данните показват, че технически Гърция не е в рецесия, тъй като икономиката не е показала спад в рамките на последните две тримесечия.

Едно от обясненията за отчетения ръст може да е сриването на вноса през второто тримесечие, след като започнаха сериозните преговори между гръцкото правителство и кредиторите.

Данните сочат още, че дефлацията е изиграла роля за повишаването на БВП.

Въпреки това от ELSTAT предупреждават, че е възможно данните да бъдат преразгледани, когато се събере повече информация.

Прогнозата на Международния валутен фонд е, че гръцката икономика ще отчете свиване от около 2%.

Неочакваните данни все пак може да помогнат на гръцкия премиер Алексис Ципрас, при положение, че парламентът гласува на извънредно заседание в четвъртък новия спасителен план, макар че все още не е ясно дали Германия е готова да даде своята подкрепа за него.

Въпреки разногласията в редиците на СИРИЗА, споразумението от 400 страници вероятно ще бъде прието с гласовете на опозицията, като се очаква окончателното гласуване да стане през нощта срещу петък.

Спасителният план, който ще осигури на Гърция 85 млрд. евро, ще бъде от крайна необходимост за страната през следващите няколко години и ще предотврати фалит и ще гарантира оставането й в еврозоната. Той обаче ще трябва да бъде одобрен и от другите страни в еврозоната по време на среща на финансовите министри в Брюксел в петък следобед.

Те ще трябва да ратифицират постигнатото по-рано тази седмица техническо споразумение, в което влизат и мерките, които гръцкото правителство трябва да предприеме, за да получи спасителния план.

Одобрението трябва да се случи в най-скоро време, за да има възможност Атина да покрие плащането на 20 август към Европейската централна банка в размер на 3,2 млрд. евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки