Гърция и кредиторите се договориха за бюджета (обновена)

OFFNews 11 август 2015 в 07:13 3675 2

Гърция и кредиторите постигнаха съгласие за бюджетните показатели до 2018 г. Споразумението, постигнато в рамките на програмите по предоставяне на финансова помощ за Гърция, предвижда през 2015 г. първичният бюджетен дефицит да съставлява 0,25% от БВП на страната, през 2016 г. да достигне 0,5% от БВП, през 2017 г. -+ 1,75%, а през 2018 г. - 3,5% от БВП.

"Целевите показатели за първичния бюджет бяха съгласувани", е съобщил източник от гръцкото правителство, цитиран от БГНЕС. По-рано Атина и кредиторите достигнаха съгласие по проектите за базови сценарии за първичния бюджетен профицит за 2016 и 2017 г.

Постигнато е принципно споразумение на техническо равнище. То трябва да бъде потвърдено и на политическо ниво, посочи говорителката на Европейската комисия Аника Брайдхарт.

Има някои малки детайли около него, които трябва да бъдат финализирани, допълни тя.

Съгласие е постигнато по две ключови теми – нов приватизационен фонд, в който за 30 години ще се натрупат държавни активи на стойност 50 млрд. евро, както и разрешаване на проблемите на банките с необслужване кредити.

Според гръцкия вестник „Катимерини“ са набелязани общо 35 мерки, които гръцкото правителство трябва незабавно да осъществи.

Сред тях са промени в системата за социално подпомагане, намаляване на цените на генеричните лекарства, постепенно премахване на ранното пенсиониране, премахване на данъчните облекчения за гръцките острови до края на 2016 г., реформи в сферата на производството, регулиране на енергийния пазар, изпълнение на програмата за приватизация и др.

Атина разчита за подпише окончателното съглашение с кредиторите до 18 август, така че да може на 20 август да получи новия транш, с който да покрие плащането към Европейската централна банка в размер на 3,2 млрд. евро. Ако съглашението не бъде подписано, докато това стане, Гърция ще поиска мостов кредит. 

През втората половина на юли Гърция изплати 2 млрд. евро на Международния валутен фонд именно с помощта на мостов кредит. На 7 август Атина преведе на МВФ още една част от дължимото, в размер на 186,3 млн евро. Това даде основания на директора на МВФ Кристин Лагард да заяви, че излизането на Гърция от Еврозоната "вече не стои на дневен ред".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл