Варуфакус: Спасителният план за Гърция няма да сработи

OFFNews 12 август 2015 в 21:40 4382 6

Бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис изрази критичната си позиция отностно споразумението с международните кредитори за трети спасителен план на страната, предава Би Би Си.

Според Варуфакис настоящият гръцки финансов министър Евклид Цакалотос споделя неговото мнение. Бившият министър твърди, че е виждал как немският му колега Волфганг Шойбле се изправя пред Бундестага и признава, че сделката няма да сработи.

"От Международния валутен фонд колективно си подмятат ръцете във въздуха, отчаяни от програма, която просто е основана на неустойчив дълг и същевременно това е програма, по чието въвеждане работят всички", казва Варуфакис и добавя: "Питайте всеки, който знае нещо за гръцките финанси и ще ви кажат, че тази сделка няма да сработи."

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас остава оптимистично настроен. По негови думи договорката ще сложи край на несигурността на страната. 

В четвъртък ще бъде свикана сесия на парламента, за да бъде ратифицирано постигнатото споразумение, но премиерът има противници и от СИРИЗА, които се противопоставят на допълнителните икономии, условие на кредиторите. 

Министри от еврозоната ще се срещнат през почивните дни, за да приемат проектодоговор за спасителния пакет. 

Според финландския финансов министър Александър Стъб остава да бъде свършена още работа. Германия също не бърза с финализиране на сделката, като обяви, че трябва да я проучи по-подробно преди да я одобри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!