Гърция ще премахне данъка за сделки с България

OFFNews 12 август 2015 в 17:44 2694 2

Гърция ще трябва да премахне данъка за сделки с български фирми в размер на 26%. Тази мярка е включена в реформите, които трябва да бъдат приети от гръцкото правителство като част от третата спасителна програма, съобщи Нова телевизия.

Гърция въведе данъка от 26% за всички сделки и трансакции от България през март тази година. В края на март правителството изпрати по този повод писмо до европейския комисар по икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз Пиер Московиси, а след това сезира Европейската комисия за въведения гръцки данък, като обяви, че данъкът е дискриминационен и непропорционален.

Въпросът как трябва да реагираме на въведения от Гърция данък доведе до разнобой в правителството. „Сблъсъкът“ беше между вицепремиера Меглена Кунева и финансовия министър Владислав Горанов. Кунева се обяви против изпращане на жалба до ЕК и посочи, че е по-добре да се заложи на двустранни преговори между България и Гърция.

Гърция трябва да гласува до края на тази седмица пакета мерки, включени в третия спасителен пакет. Ако парламентът приеме спасителния пакет, това ще означава и премахване на данъка за български фирми.

В постигнатото споразумение на техническо ниво между Европа и Гърция са включени общо 35 мерки.

Сред тях са още замразяване на праговете на пенсиите до 2021 г., увеличаване на данъчните ставки и такси за някои гръцки кораби по 4% на година до 2020 г., освобождаване на пазара на пастьоризирано мляко и хляб, както и този за енергия и природен газ.

Предвидени са още промени в системата за социално подпомагане, намаляване на цените на генеричните лекарства, постепенно премахване на ранното пенсиониране, премахване на данъчните облекчения за гръцките острови до края на 2016 г. и др.

Окончателното споразумение с кредиторите трябва да бъде подписано до 18 август, така че да може на 20 август да получи новия транш, с който да покрие плащането към Европейската централна банка в размер на 3,2 млрд. евро. Ако споразумение не бъде подписано, докато това стане, Гърция ще поиска мостов кредит. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!