Изявлението на Обама: Ще го открием, ще стигнем до дъното на това

16 април 2013 в 10:18 2837 5

Барак Обама Снимка: EPA/БГНЕС
Барак Обама Снимка: EPA/БГНЕС

В деня на атентата в Бостън, при който трима души загинаха, а над 140 бяха ранени, американският президент Барак Обама направи изявление, в което обеща пълно разследване, което да стигне до извършителите и поръчителите. Той благодари на полицаите, пожарникарите и доброволците за помощта им непосредствено след трагедията и обеща да бъде осигурена пълната необходима грижа за близките на жертвите.

Ето пълното му изявление:

"Добър ден на всички. По-рано днес ми докладваха за събитията в Бостън.

Продължаваме да следим и реагираме на ситуацията в развитие. Насочил съм всички ресурси на федералното правителство, които да помогнат на държавните и местни власти да пазят нашите хора, увеличили сме мерките за сигурност и разследваме какво се е случило.

Тази вечер американците ще се молят за Бостън. Мислите и молитвите ни с Мишел са за семействата на безсмислено дадените жертви.

Все още ние нямаме всички отговори. Но знаем, че множество хора бяха ранени, някои - сериозно, в експлозиите на Бостънския маратон.

Разговарях с директора на ФБР Мюлер и секретаря по вътрешна сигурност Наполитано и те са мобилизирали подходящите ресурси да разследват и да отговорят.

Предадох последната информация на лидерите на двете партии в Конгреса и ние отново потвърдихме, че в дни като този няма републиканци, нито демократи - ние сме американци, обединени в грижата си за нашите съграждани.

Разговарях също с губернатора Патрик и кмета Менино и ги уверих, че те могат да разполагат с абсолютно всеки федерален ресурс, който им е необходим, за да се погрижат за жертвите и да осигурят помощ за семействата. И, преди всичко, ги уверих, че Америка е с жителите на Бостън.

Бостънската полиция, пожарникари и първите, които откликнаха, както и Националната гвардия действаха героично и продължават да действат така и в момента, в който говоря.

Това ни напомня, че толкова много американци служат и жертват себе си всеки един ден, без да мислят за собствената си сигурност, в опасности и трудни обстоятелства. Поздравяваме всички, които помогнаха да откликнем толкова бързо и професионално на тази трагедия.

Ние все още не знаем кой го направи. И хората не трябва да прибързват със заключенията си, преди да съберем всички факти. Но не бъркайте - ние ще стигнем до дъното на това. И ще открием този, който го направи; ще разберем защо те го направиха.

Всяка отговорна личност, всяка отговорна група ще почувства цялата тежест на правосъдието.

Днес е почивен ден в Масачузетс - Денят на патриота.

Днес е ден за празнуване на свободата и яростния независим дух, който този велик американски град Бостън отразява още от най-ранните дни на нашата нация.

И това е ден, който привлича света към Бостънските улици в дух на приятелско съревнование. Бостън е силен и устойчив град. Такива са и хората му. Аз съм твърдо уверен, че бостънците ще се обединят, ще се грижат един за друг и ще вървят напред като един горд град.

Щом получим повече информация, нашите тимове ще дават брифинги. Ние все още сме в етап на разследване. Но аз искам отново да повторя, че ще открием този, който направи това и ще му потърсим отговорност.

Много ви благодаря."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews