Юлия Навалная пред ЕП: Очаквам на погребението на Алексей да арестуват хора

Видният руски опозиционер ще бъде погребан след 2 дни, съобщи пред ЕП в Страсбург съпругата му

Ружа Райчева 28 февруари 2024 в 13:03 2987 0

Юлия Навалная в ЕП

Снимка Ружа Райчева - OFFNews

Юлия Навалная в ЕП

"Погребението на Алексей Навални ще бъде след два дни. Не знам дали то ще бъде мирно или полицията ще дойде да арестува хората, дошли да се сбогуват със съпруга ми. Виждам, че хората са притеснени, че Путин не може да бъде победен, но с него не може и не бива да се преговаря."

Това заяви съпругата на покойния Алексей Навални - Юлия, която държа реч пред Европейския парламент (ЕП) в Страсбург. Навалная бе посрещната с овации на крака от евродепутатите.

Евродепутатите отдадоха почит на големия руски опозиционер, починал на 16 февруари в наказателната руска колония "Полярен вълк", докато излежаваше дълга присъда по изфабрикувани обвинения.

Председателят на ЕП Роберта Мецола благодари на Навалная, че ще говори в този болезнен за нея момент. Мецола заяви, че ЕП осъжда убийството на Алексей Навални и че е нужно международно разследване на смъртта му. 

Юлия Навалная разказа, че един от любимите градове на Алексей е бил Страсбург и че двамата често са посещавали града. 

Тя заяви, че е прекарала една седмица в опити да си върне тялото на Навални от руските власти и в уреждането на погребението му. 

"Погребението му ще е вдругиден. Не знам дали то ще бъде мирно или полицията ще дойде да арестува хората, дошли да се сбогуват със съпруга ми", съобщи тя.

Вдовицата на Навални разказа, че в момента много хора я питат как мога да помогнат.  

"Навършиха се две години от началото на войната в Украйна - брутална и коварна. Сега има голяма умора, много кръв. Нищо не работи - оръжия, пари и санкции. Хората започват да казват, че ще трябва да се стигне до мир. А след това Путин уби мъжа ми. По негови заповеди Алексей бе измъчван три години, затворен в малка каменна килия. Отказани му бяха телефонни обаждания и писма. Дори след това те се гавриха с тялото му и майка му", каза тя.  

Според Юлия Навалная така Путин за пореден път е показал, че е способен на всичко и че не може да се преговаря с него. Тя обаче подчерта, че много хора са в шок и започват да говорят как руският президент изобщо не може да бъде победен. 

"Не можете да победите Путин, ако си мислите, че това е човек с морал, който цени истината. Нямате си работа с политик, а с едно чудовище", заяви Навалная. 

В отделен дебат евродепутатите обсъждат смъртта на Навални заедно с представители на ЕК и Белгийското председателство на Европейския съвет. Те осъждат властовия режим в Руската федерация, както и действията на президента Владимир Путин.

По-рано днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви пред ЕП, че заплахата от война може да не е непосредствена, но не е изключена. Все пак тя призова опасността от война да не се преувеличава, но предупреди, че "Европа трябва да е подготвена".

Юлия и Алексей се женят през 2000 г. Раждат им се една дъщеря - Даря (Даша), и син - Захар. От смъртта на Навални насам, съпругата му произнесе реч пред световните лидери на Мюнхенската конференция по сигурност и разговаря с външните министри от ЕС. Даря и Юлия се срещнаха и с американския президент Джо Байдън. Преди словото на Навалная се излъчи кратък видеоклип за живота и смъртта на съпруга ѝ:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!