ISW: Ракетите ATACMS ще променят хода на войната в Украйна

OFFNews 18 октомври 2023 в 11:27 8592 7

ATACMS
Изстрелване на ракета ATACMS.

Наличието на далекобойни американски ракети ATACMS в Украйна може значително да повлияе на ситуацията на бойното поле. Сега руснаците ще трябва да адаптират принципите на използване на авиацията и складовете, като вземат предвид конфронтацията с нови оръжия в ръцете на ВСУ.

Това твърдят анализаторите от Института за изследване на войната (ISW) в новия си доклад. Според тях реализираните вчера украински удари по летища в окупираните територии ще принудят руското командване да изтегли авиацията си по-далеч от фронтовата линия.

ISW отбелязва, че използването на авиация от летището в Бердянск, което бе ударено мощно с ракети ATACMS, е позволило на руските нашественици да отбиват украинското контранастъпление в района на Запорожие.

Руски военни блогъри вече сравниха предаването на нови ракети с доставката на установките HIMARS. Тогава това направи възможно унищожаването на струпването на вражески самолети в Чернобаевка и врагът трябваше да се адаптира към новите условия. След ударите на HIMARS руските складове бяха скрити по-отзад и разпръснати. Сега ги очаква подобна ситуация.

„Вероятното преместване на руските самолети на летища в окупираната украинска територия и предислоцирането на въздушни средства по-далеч от фронтовата линия вероятно ще попречи на руската въздушна подкрепа за отбранителни усилия и локални настъпателни операции“, обясняват от ISW.

Това би било особено важно за руските хеликоптери, които оперираха в относително малки зони на фронтовата линия за дълги периоди от време. Те помогнаха за задържането на напредващите механизирани украински сили в началото на контранастъплението през юни и юли 2023 г.

„ATACMS вероятно ще представлява подобно предизвикателство за руските сили и те могат или да се съсредоточат върху укрепването на съществуващите позиции, или да създадат още по-разпръсната и следователно прекалено разширена логистична система за доставка на боеприпаси“, заключават анализаторите.

През изминалото денонощие ВСУ извърши мощет удар по летищата на окупираните Бердянск и Луганск. Руснаците почти веднага обявиха, че Украйна е използвала ракети ATACMS.

Следобед Силите за специални операции на украинските въоръжени сили съобщиха, че са провели операция, наречена "Водно конче", по време на която са унищожили девет хеликоптера, специално оборудване, пускова установка за противовъздушна отбрана и склад за боеприпаси на противника.

Във вечерно видеообръщение президентът Владимир Зеленски потвърди първото използване на ракети с голям обсег ATACMS.

По-късно главнокомандващият на въоръжените сили генерал Валери Залужни показа първите изстрелвания на американски ракети с голям обсег ATACMS в Украйна.

В Русия традиционно реагираха с истерия - нарекоха прехвърлянето на американските ракети ATACMS в Украйна „груба грешка“, заплашвайки с „най-сериозни“ последствия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

710

7

Д-р Мазникуров

18.10 2023 в 21:00

А-аааа, ама туй не се трае вече! Безобразие! Къде са аеро-космическите и интер-галактическите Сили на Пфедерацията, а? Малък Митя я бързо да лъска и да вади пак "Сармат"-а! Оня де, единствения, недо-сделания ...ма все пак, като му боядисат носа за строеви преглед, глей к'во става, страх да те хване :)!

2073

6

Johnny B Goode

18.10 2023 в 16:00

Чърчил едно време бил казал "Americans can always be trusted to do the right thing, once all other possibilities have been exhausted". Толкова за навременното предоставяне на оръжия на Украйна.

От друга страна, в това което казва колегата Valioka отдолу има много смисъл...


135

5

Far Rider

18.10 2023 в 14:36

Колкото и да ни е неприятно забавянето в тези доставки струва живота на хиляди украинци. Но, за съжаление за много политици от САЩ и Европа тези животи нямат никаква цена. Те преследват собствени политически интереси и вземат решения продиктувани от егоцентрични подбуди и цинизъм. Не забравяйте, че в НАТО членуват държави като Унгария и България които винаги се опитват да попречат и да проведат руската политика.

12078

4

edin slep

18.10 2023 в 13:24

Не ми се иска да съм на мястото на политици, които знаят, че това че дават стари оръжейни системи на Украйна води до смъртта на хиляди хора от двете страни. Но пък дадат ли нови и мощни, скапаняците в Москва може да се изкушат от ядрени оръжия.

Май Валиока има право, че ги варят на бавен огън, та белким не направят някоя глупост, а само да плашат с това.

-529

3

6екеr4о

18.10 2023 в 12:17

Ако не ме лъже паметта 16 броя системи HIMARS обърнаха ходана войната, а сега искрено се надявам американските ракети ATACMS бързо, бързо да я довършат!

Блядовете немедленно трябва да бъдат изритани обратно в блатата, от които изпълзяха...

318

2

Valioka

18.10 2023 в 12:11

Има една теория, че психологическият профил на Путин показва, че трябва бавно и постепенно да бъде притискан, за да не направи някоя глупост. Т.е., дава му се време да посвикне с новите реалности на фронта. Сега, аз от психология не разбирам - може и да е така, може и да не е, има специалисти които се занимават с тая работа. Загинаха много украинци, рашисти също. Това са предимно млади момчета, чиято смърт ще осакати по някакъв начин нацията - поне в Украйна, рашките са си природно осакатени. Лично смятам, че Западът и Щатите нито дават достатъчно оръжия на Украйна, нито им дават най-мощните си - стари оръжейни системи, стари негодни снаряди, ремонтирани танкове, танкове със слаба броня, няма самолети, няма далекобойни ракети, няма, няма, няма... Яд ме е, но аз не управлявам света и мога само да се моля тая боза да свърши по-скоро.

345

1

Джендо Джедев

18.10 2023 в 12:01

Естествено, че ще го променят. Въпросът е само за чий янките се чесаха толкова време там, където не ги сърби, а не ги дадоха на Украйна още когато им дадоха HIMARS.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика