Испанци изобретиха 15-хилядна холограмна демонстрация

Наука ОFFNews 20 април 2015 в 14:48 2026 0

В отговор на наскоро приет в Испания закон за забрана на митинги около правителствени сгради, на площад Courts в Мадрид се събраха на протест хиляди хора по цял свят (Испания, Франция, Мексико, САЩ, Великобритания, Германия, Белгия, Бразилия, Аржентина и др.), но превърнати в холограми, т.е. без да нарушават закона, който ще влезе в сила на 1 юли 2015 г.

Протестът се състои от проектиранa холограма, в която виртуалните протестиращи скандират, носят плакати, съобщава LaRepublica.

Такъв формат за масови акции се прави за първи път в историята. Протестът се нарича Hologramas para la Libertad (Холограми за свобода). В акцията участват над 15 000 души от пет континента чрез сайта www.hologramasporlalibertad.org - изпращайки фотографии, аудио файлове и лозунги, които са използвани за монтажа.

Холограмата е проектирана върху сградата на парламента в Мадрид. 

"Идеята дойде от група професионалисти в киното, телевизията и рекламата, осъзнаващи сериозността на закона", казва Алба Вилануева, говорител на NSD. "Идеята е фантастична, защото това е най-добрата метафора за това, което правителството иска да направи с нас," заяви Алехандро Гомес (Alejandro Gómez), лидер на опозиционно сдружение.

Холограмата се проектира върху прозрачна повърхност. Благодарение на оптичния ефект, се създава усещане, че на площада са се събрали реални хора. Властите не са били в състояние да предприемат каквото и да е срещу това, което се случва, защото демонстрацията е дигитална и в пълно съответствие със закона.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)