Испания се отказа да праща танкове Леопард на Украйна. Били в окаяно състояние

OFFNews 02 август 2022 в 16:13 4205 2

танк

Снимка US Army

"Леопард" 2A4

Испания няма да достави на Украйна танкове "Леопард", които се намират във военната база в Сарагоса. Експертите казват, че оборудването не е подходящо за употреба и е опасно за хората.

Според El Mundo, цитирана от УНИАН, испанската министърка на отбраната Маргарита Роблес е направила такова изявление.

"Днес обмисляме всички възможности, но вече мога да кажа, че (танковете) "Леопард", които не са използвани в Сарагоса от много години, не могат да бъдат изпратени (за войната в Украйна), защото са в абсолютно окаяно състояние", каза Роблес.

Според Роблес страната й е направила съответните експертизи и е установила, че оборудването е негодно за употреба. Танковете са опасни за хората, които ще ги използват на бойното поле. Поради това страната "не може да ги изпрати", обяснява тя.

На 5 юни в медиите се появи информация за прехвърлянето на тежки оръжия от Испания в Украйна. Тя се отнасяше до зенитно-ракетни системи и разглобени танкове "Леопард" 2A4, напомня УНИАН.

Медиите съобщиха също, че Испания планира да прехвърли на страната 40 стари бойни танка "Леопард" 2, произведени в Германия. Правителството на ФРГ обаче не позволи това да се случи.

Тази информация се появи на 11 юни, а месец по-късно медиите публикуваха друга новина, според която Испания все още се стреми да достави на Украйна "Леопард" 2A4 и гъсенични бронетранспортьори M113. Твърди се, че пакетът ще включва 10 единици от първия и 20 единици от втория. Доставката на цистерни обаче вече е отменена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

2

Mateevk

02.08 2022 в 20:42

Ами това е именно е проблем и за руската армия - че голяма част от консервираната още от съветско време техника вече не става за нищо или най-малкото се нуждае от сериозен ремонт. А ние има какво да предоставим, но нали си обичаме Русия...

2073

1

Johnny B Goode

02.08 2022 в 18:45

То и ние затова не пращаме сигурно.
По мое казармено време веднъж направиха една тревога в поделението, дето не беше предварително обявена. Половината танкове и БТРи не можаха да запалят, половината от тези дето запалиха, се скапаха преди да стигнат портала на поделението.