Испания обяви 10 дни траур за жертвите от коронавируса

OFFNews 26 май 2020 в 21:35 3151 0

Премиерът на Испания Педро Санчес

На 27 май, сряда, Испания ще обяви 10 дни на национален траур в памет на жертвите на коронавирусната епидемия, която взе 27 хил. животи в страната, съобщи AFP.

В сряда всички флагове на обществените сгради в Испания - една от най-засегнатите от коронавируса страни в света - ще бъдат свалени наполовина.

Испанският министър-председател Педро Санчес заяви, че тези 10 дни ще бъдат "най-дългият период на траур в (историята на) нашата демокрация, в които ще изразим нашата тъга и ще почетем паметта на починалите".

Този 10 дневен период ще включва също така и официална церемония по почитането на жертвите на вируса, водена от испанския крал Фелипе VI, по думите на правителствения говорител Мария Хесус Монтеро.

"Осем от 10 жертви бяха на възраст над 70 години, това са хората, които помогнаха за изграждането на съвременна Испания", каза тя.

Испания премахва 14-дневната карантина за международните туристи от 1 юли, обявиха още днес от правителството. Сектор „Туризъм“ в Испания формира над 12% от БВП на страната и обикновено 80 млн. туристи посещават Испания всяка година. В края на миналата седмица стана ясно, че част от градовете в страната вече преминаха в така наречената „трета фаза“ на възстановяване от коронавируса, която позволява отваряне на плажовете и търговските центрове. Кината и театрите също могат да започнат работа в градовете, които се намират в тази фаза на възстановяване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови