Ексклузивно Изборът на нов патриарх ще е между Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински

Исмаил Хания е избран за нов лидер на Хамас

OFFNews 06 май 2017 в 18:16 3707 0

Исмаил Хания бе избран за нов лидер на Хамас

Исмаил Хания бе избран за нов лидер на Хамас, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на политическото бюро на движението.

Хания ръководеше правителството на палестинското движение Хамас в контролираната от него ивица Газа, припомня БТА. Той е роден през 1963 г. и наследява на поста Халед Мешаал, който изкара два мандата - максимума, предвиден от Хамас.
Конкуренти на Хания в битката за лидерския пост бяха Муса Абу Марзук и Мохамед Назал. Гласуването стана чрез видеоконферетна връзка на членовете на политическото бюро на Хамас. В него се включиха представителите му от Газа, от Западния бряг и онези, които са в изгнание.

Досегашният лидер на Хамас живееше в изгнание. Новият ще остане в ивицата Газа.

Новината за избора на нов лидер на Хамас дойде броени дни след като движението обяви за първи път в историята си, че променя политическата си програма. В нея то каза, че приема създаването на палестинска държава, ограничена до границите от 1967 г.

Хамас управлява ивицата Газа от 2007 г. То се опитва вече да се представя като ислямско движение за националното освобождение вместо като клон на панарабското движение Мюсюлмански братя, забранено в Египет. Хамас изостави и експлицитния език, призоваващ към разрушение на Израел, въпреки че е запази целта си накрая да "освободи" цялата историческа Палестина, която включва и сегашен Израел, отбелязва Асошиейтед прес.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II