Quantcast

"Ислямска държава" атакува база с канадски войски

OFFNews Последна промяна на 20 януари 2015 в 07:27 11010 8

Коалиционните сили са спрели настъплението на екстремистите от „Ислямска държава” в Ирак и Сирия, заяви командващият канадските части генерал-лейтенант Джонатан Вейнс.

„В момента ние пречим на действията на екстремистите. На ислямистите се наложи да променят настъпателната тактика на водене на бойни действия на отбранителна”, заяви Вейнс, цитиран от РИА Новости.

Според някои медии това е първата атака на бойци на "Ислямска държава" срещу американска военна база. Канада взе решение да се присъедини към водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава” в края на септември миналата година.

Канадските специални части са влезли в престрелка със силите на „Ислямска държава” в Ирак, това е първият потвърден случай на сухопътно сражение между западни сили и ИДИЛ, съобщава AFP. Канадците са попаднали под гранатометен и картечен обстрел докато са обучавали иракски военнослужещи в близост до фронтовите линии миналата седмица.

„Моите войници изпълняваха планови действия с високопоставени иракски лидери на няколко километра зад фронтовите линии. Когато се придвижиха напред, за да потвърдят планираното, под заповед да визуализират обсъденото по карта, те попаднаха под незабавен и ефективен обстрел”, заяви командващият канадските специални части бригаден генерал Мишел Роло.

По неговите думи, канадците са използвали снайпер „за да неутрализират заплахата”. Сред канадските сили няма понесени щети.

Междувременно стана ясно, че Канада не възнамерява да вземе участие в международната операция срещу екстремистите от терористичната организация „Ислямска държава” в Ирак. „В момента нашите военни се готвят за прибиране у дома, както бе планирано и в първоначалния срок на опрерацията, която бе ограничена до шест месеца”, каза Джонатан Вейнс.

Канада има около 600 бойци в Ирак, които участват във въздушните удари срещу ИДИЛ. Около 60 от тях са от специалните части, които участват в обучението на бойците от армията на Ирак. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.01 2015 в 13:41

До: Професор Балкански

Огромните източници на финансиране не са тайна. Най-големият финансов източник на ИД са петродоларите, милиарди долари от нефт (най-много от Саудитска Арабия). Американците участват с грандиозна глупост, защото финансират така наречената от тях „опозиция на Асад“.

Друга голяма сума в бюджета на ИД се получи от обира на иракските банки. Само с удар по една иракска банка обраха около 400 милиона долара. До септември – октомври 2014, ИД беше обрала малко под един милиард долара от банките (приблизително 800 милиона долара).


Саудитска Арабия сега се оказа в позиция да се пази от собственото си дете, изродът ИД, което е брат-близнак и мутирал вариант на Ал Кайда. Отрепките в ИД от месеци заплашват, че скоро ще нападнат Саудитска Арабия и ще взривят Кааба (?!?), което е неразбираемо за нормалните хора. Човек си казва: Как така? Глупости! Защо да унищожават този свещен символ на исляма, Кааба? Не може да бъде! Защо да се изправят срещу създателя си?!? Стига бе, няма как да режат ръката, която ги е отгледала!!!

- Ами защото ИД се имат за носителите, пазителите и войните на ЧИСТИЯ ИСЛЯМ. Саудитска Арабия търгува с неверниците. Продава им петрол, сключва договори с тях. Значи Саудитска Арабия предава ислямската кауза и е съюзник на мръсните неверници.


Всичките тези: Ислямска държава, Ал Кайда, Хамас и Хизбула, Ал Фатах, Ал Шабаб, Боко Харам и т.н., са образно казано братя от едно семейство. Семейството се казва Мюсюлманско Братство. Всеки брат в това семейство взима пари от когото докачи, според предпочитанията на бащата, майката и двете двойки баба и дядо, лели и чичовци. Единия брат взима пари от САЩ, друг от Иран и Русия, трети докача от Саудитска Арабия, четвърти смуче пари паралелно от Катар и Кувейт, а се обучава в Пакистан и си купува оръжия от Русия.

Междувременно, същите тези братя от едно и също семейство се бият помежду си, ама с много яростна омраза. Толкова яростна, че хвърчат глави. И освен това, тези всичките братя имат безброй диви деца и внуци, които индивидуално си купуват ножове, без да смучат от Русия или САЩ и индивидуално намушкват съседа си- христянин, който не желае да признае, че има един бог и той се казва алах, и мохамед е негов пророк.

21.01 2015 в 12:37

Нещо ГНИЛО има в цялата тая работа.

Не е възможно съществуването на такава голяма военна организация, провеждаща такова мащабно настъпление на широк фронт, без ЛОГИСТИЧНА ПОДКРЕПА И ФИНАНСИРАНЕ отвън. Някой яко дава пара на мангустите да вилнеят. Това не е само от "откупи" и "търговия". Не го вярвайте, че война се води без пари.

Тея басни не нам. Към ислямските фанатици отнякъде текат милиони долари. Даже подозирам откъде. Омерзен съм.

21.01 2015 в 12:19

pineapple,

с това съм съгласен, за терористичната същност на тези организации не може да има спор, тя е ясна, независимо към кое ислямско течение принадлежат.

21.01 2015 в 11:01

До: qwerty

Прав сте, че едните са шиити, а другите сунити и се се мразят страстно.
Само казвам, че независимо от коя фракция са, всички те са терористи и всички са срещу цивилизацията и срещу Израел.

Един бивш терорист от Хамас го дефинира така: "Хора, пробелемът е в бога от корана! Проблемът е алах. Той е най-големият терорист и мафиот. Той унищожава човещината на мюсюлманите. Мюсюлманите са най-големите жертви на алах"

21.01 2015 в 10:00

//В Израел и териториите на палестинците, ИД се подвизава под името Хамас и Хизбула.//
Глупости на търкалета.Хизбула са шиити, а ИД са сунити.За тях шиитите са по-лоши от християните и евреите.От своя страна шиитите им отвръщат по същия любезен начин.Никога и по никакъв повод няма да се обединят срещу когото и да било.

21.01 2015 в 09:50

Jivaka,

В Израел и териториите на палестинците, ИД се подвизава под името Хамас и Хизбула.
А на радикалните ислямисти и тези имена не им трябват за легитимация, защото до сърцето си носят конституцията на ислямизма. Тя се казва Коран.

21.01 2015 в 09:46

до jivaka:
Не са нападнали Израел, щото евреите ще ликвидират ИДИЛ за 24 часа !

21.01 2015 в 03:11

Абе как така ИД ни веднъж не атакува Израел? Все пак евреите би трябвало да са още по-омразни врагове на мюсюлманите... Тя и Ал Кайда никога не е атакувала Израел... странна работа.