"Ислямска държава" атакува база с канадски войски

OFFNews 20 януари 2015 в 07:27 11896 8

Коалиционните сили са спрели настъплението на екстремистите от „Ислямска държава” в Ирак и Сирия, заяви командващият канадските части генерал-лейтенант Джонатан Вейнс.

„В момента ние пречим на действията на екстремистите. На ислямистите се наложи да променят настъпателната тактика на водене на бойни действия на отбранителна”, заяви Вейнс, цитиран от РИА Новости.

Според някои медии това е първата атака на бойци на "Ислямска държава" срещу американска военна база. Канада взе решение да се присъедини към водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава” в края на септември миналата година.

Канадските специални части са влезли в престрелка със силите на „Ислямска държава” в Ирак, това е първият потвърден случай на сухопътно сражение между западни сили и ИДИЛ, съобщава AFP. Канадците са попаднали под гранатометен и картечен обстрел докато са обучавали иракски военнослужещи в близост до фронтовите линии миналата седмица.

„Моите войници изпълняваха планови действия с високопоставени иракски лидери на няколко километра зад фронтовите линии. Когато се придвижиха напред, за да потвърдят планираното, под заповед да визуализират обсъденото по карта, те попаднаха под незабавен и ефективен обстрел”, заяви командващият канадските специални части бригаден генерал Мишел Роло.

По неговите думи, канадците са използвали снайпер „за да неутрализират заплахата”. Сред канадските сили няма понесени щети.

Междувременно стана ясно, че Канада не възнамерява да вземе участие в международната операция срещу екстремистите от терористичната организация „Ислямска държава” в Ирак. „В момента нашите военни се готвят за прибиране у дома, както бе планирано и в първоначалния срок на опрерацията, която бе ограничена до шест месеца”, каза Джонатан Вейнс.

Канада има около 600 бойци в Ирак, които участват във въздушните удари срещу ИДИЛ. Около 60 от тях са от специалните части, които участват в обучението на бойците от армията на Ирак. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!