Кери и Хамънд дойдоха у нас, защото "България е близо до окото на бурята"

OFFNews 16 януари 2015 в 22:32 14580 6

Томислав Дончев.

Аз присъствах на срещите с външните министри на САЩ и Великобритания, с Кери и с Хамънд. Има силна външна политическа подкрепа по отношение на България, но опитвайки се да анализираме по-дълбоко, нека да си дадем сметка, че наред с това, това е знак, че България е по-скоро близо до окото на бурята - огромният политически риск, на който е изложена. И би било притеснително в подобен момент като днешния, последните месеци, да няма подобна визита.

Това коментира пред БНТ вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев.

„Южен поток“ не е руско-български проект. От едната страна стои Русия, от другата страна стои Европейският съюз по дълъг списък с причини. Това, което настояваме, е в крайна сметка да имаме едно изчистване на ситуацията, за да знаем какво се случва. Защото, както аз самият съм казал много пъти, ако за много от европейските държави това е абстрактен проект или проблем, за България далеч не е абстрактен. България е в процедура, понякога в буквалния смисъл на думата, каза Дончев.

Тук има няколко важни неща. Когато имаме ясна, включително изявена по формален начин, позицията на руска страна, ние сме готови с редица алтернативни сценарии, които, включително, се обсъждат с европейските ни партньори и ще положим необходимите усилия да бъдат реализирани. Липсва формално уведомление какво в крайна сметка се случва с „Южен поток“, заяви вицепремиерът.

Още нещо – може би от политическа гледна точка алтернативният проект „Турски поток“ да изглежда обясним, от икономическа и от техническа гледна точка около него има много неясни въпроси. Опитвам се да се изразя деликатно, коментира още той.

Напълно е възможно, въпреки че имаме формат от политически сили, които подкрепят кабинета, да се произвеждат решения, с които някои от членовете или на коалицията, или на по-широкия формат са несъгласни. Наред с това, заради по-високата степен и на социална, и на политическа чувствителност на правителството, е напълно възможно нечие друго предложение да влезе в дневния ред, дори да бъде реализирано. В този смисъл дори да бъде подкрепено от по-широк кръг политически сили, не само ДПС, каза Томислав Дончев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови