Иранският външен министър се появи изненадващо на срещата на Г-7

Сайт за полети засече правителствения самолет да каца в Биариц, след което Иран потвърди за необявената официално визита. Зариф пристигнал за преговори по ядрената сделка

OFFNews 25 август 2019 в 18:30 3855 0

Иранският външен министър се появи изненадващо на срещата на Г-7.

Визитата не бе обявена официално от властите в страната. За нея се разбра, след като сайтове за проследяване на полети засякоха правителствен ирански самолет да каца в Биариц, Южна Франция, където се провежда срещата на Г-7. Впоследствие иранските власти съобщиха официално, цитирани от АФП, че е пристигнала делегация, за да присъства на срещата на върха. Външният министър Мохамад Джавад Зариф ще преговаря с френската страна за иранската ядрена сделка.

Сайтът Flightradar24 първо засече самолет "Еърбъс А321" и предположи, че машината е използваната от иранския външен министър, който в петък се срещна с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан и с президента Еманюел Макрон за разговори за ядрената програма. След срещата той заяви готовността си да продължи преговорите с Франция и да проведе консултации с други страни, участващи в Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма. След огласяването на информацията от Flightradar24 иранското външно министерство потвърди:

"Зариф ... пристигна в Биариц, където се провежда срещата на Г-7, за да продължи разговорите по отношение на последните мерки между президентите на Иран и Франция".

По-рано днес лидерите на 7-те най-развити индустриални държави се обединиха около тезата, че Иран не бива да се сдобие с ядрено оръжие, но и че трябва да избегне ескалация на напрежението в района на Персийския залив.

Макрон и иранският му колега Хасан Роухани проведоха поредица от телефонни разговори през последните седмици, насочени към деескалиране на напрежението между Техеран и Вашингтон. Източник от френското президентство заяви пред АФП, че не са предвидени разговори между ирански и американски представители, което бе потвърдено и от иранската страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови