Quantcast

Ирански кораб изстрелял ракети в близост до самолетоносач на САЩ

OFFNews Последна промяна на 30 декември 2015 в 11:37 5151 8

«Труман»

Снимка Архив

Самолетоносачът на САЩ «Хари Труман».

Американският самолетоносач „Хари Труман” се е оказал миналата седмица на около километър и половина от пробно изстрелване на ирански ракети, съобщи Ен Би Си. Източник на информацията за случая в Ормузкия пролив са двама ненаименувани американски военни.

С събота, докато «Труман» минавал през пролива, който свързва Арабско море и Персийския залив, ирански военни кораби провеждали там огнево учение. В района, освен самолетоносача плавал и американският разрушител «Бъкли», една френска фрегата, както и търговски кораби.

Корабите на САЩ били не в териториални води, а в «международно признат морски път» по думите на американските военни служители. Но в този момент от иранския кораб предупредили, че провеждат учение със стрелба.

След това били изстреляни няколко неуправляеми ракети от позиция на около 1300-1400 метра от самолетоносача, но в обратната посока от него и от всички други минаващи съдове. Ракетите не са били изстреляни по корабите, а само от позиция близо до тях, уточнява Ен Би Си.

Иранците определено не са се целили в корабите, казват американските военни и все пак, според тях, действието било «ненужно провокационно и небезопасно».

Коалиционните сили продължили пътя си без друг инцидент. Самолетоносачът «Хари Труман» сега е в Персийския залив, откъде подкрепя въздушната кампания в операциите против «Ислямска държава».

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.12 2015 в 19:13

Аятоласите дърпат лъва за опашката.
Преди години пак така правеха същите циркаджилъци на дадо Рони та даже бяха улучили един танкер и накрая останаха без терминали за петрол и платформи за добив на петрол.

Явно пак им се яде бой. Само дето в белият дом има безгръбначно.

30.12 2015 в 14:09

Донякъде сте прав. Най-добри другари са един за друг, но за мен са господа защото ги уважавам, смирено почитам и се моля за тях всяка вечер над иконата на ванга у нас

30.12 2015 в 14:09

Донякъде сте прав. Най-добри другари са един за друг, но за мен са господа защото ги уважавам, смирено почитам и се моля за тях всяка вечер над иконата на ванга у нас

30.12 2015 в 14:03

Пенке, Путин и Сидеров са другари, господин е лоша дума.

30.12 2015 в 13:29

Защо не са ги уцелили. Тъпи иранци. Гн Путин или гн Сидеров щяха да ги уцелят. Особено гн Сидеров. Макар да не е ходил в казарма той е истински лидер

30.12 2015 в 12:55

Като прочетох и статията - това защо е новина изобщо? Всяка страна си е правела нейните си неща без да засяга другата, чудо голямо.

30.12 2015 в 12:14

Ракетите са си свършили работа - трюма на труман се е напълнил с рядко щастие и използвани памперси. Свърши тая приказка, в която америкоските псета могат да пикаят необезпокоявано в Персийския залив директно от палубата.

30.12 2015 в 11:52

Ей,викам си,пак пламна гората, ма напразно било, ракетите не са паднали в Американско море.