Ирански кораб изстрелял ракети в близост до самолетоносач на САЩ

OFFNews 30 декември 2015 в 11:37 5893 8

«Труман»

Снимка Архив

Самолетоносачът на САЩ «Хари Труман».

Американският самолетоносач „Хари Труман” се е оказал миналата седмица на около километър и половина от пробно изстрелване на ирански ракети, съобщи Ен Би Си. Източник на информацията за случая в Ормузкия пролив са двама ненаименувани американски военни.

С събота, докато «Труман» минавал през пролива, който свързва Арабско море и Персийския залив, ирански военни кораби провеждали там огнево учение. В района, освен самолетоносача плавал и американският разрушител «Бъкли», една френска фрегата, както и търговски кораби.

Корабите на САЩ били не в териториални води, а в «международно признат морски път» по думите на американските военни служители. Но в този момент от иранския кораб предупредили, че провеждат учение със стрелба.

След това били изстреляни няколко неуправляеми ракети от позиция на около 1300-1400 метра от самолетоносача, но в обратната посока от него и от всички други минаващи съдове. Ракетите не са били изстреляни по корабите, а само от позиция близо до тях, уточнява Ен Би Си.

Иранците определено не са се целили в корабите, казват американските военни и все пак, според тях, действието било «ненужно провокационно и небезопасно».

Коалиционните сили продължили пътя си без друг инцидент. Самолетоносачът «Хари Труман» сега е в Персийския залив, откъде подкрепя въздушната кампания в операциите против «Ислямска държава».

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!