Иран в миналото все пак се е мъчил да разработи ядрена бомба

OFFNews 02 декември 2015 в 21:08 3102 0

Иранска сделка

Снимка Архив

Във Виена на 14 юли т.г. след няколко години трудни преговори беше подписано споразумението между Техеран и шест световни сили.

Иран по-рано се е стремил да произведе ядрено оръжие, подсказва поверителен доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитиран днес от Ройтерс.

Опасенията, че страната напредва към своя бомба бяха в основата на продължителна и напрегната криза в отношенията на САЩ и други западни страни с Ислямската република, на която бяха наложени и тежки санкции.

Проучването на базираната във Виена МААЕ е направено съгласно клауза от сключената през юли т. г. историческа договореност между Техеран и шест световни сили. Негова цел беше да се постигне пълна яснота за миналото развитие и насоченост на ядрената програма на Ислямската република.

„Агенцията преценява, че редица дейности, имащи отношение към развитието на ядрено експлозивно устройство са били провеждани в Иран до края на 2003 година като координирано усилие“, е изводът от доклада на МААЕ.

„Агенцията смята също, че тези дейности не са напреднали отвъд научни и развойни проучвания, и отвъд придобиването на някои технически компетентности и способни“, се казва още в документа.

Думите в доклада са по-ясни, отколкото някои дипломати очакваха, коментира Ройтерс.

Разкритията, че Техеран все пак е имал и военни цели, може да затруднят очакваното идната година практическо реализиране на споразумението. Същността на сделката е, че Иран се съгласява силно да свие под международен контрол ядрените си изследвания, а в замяна санкциите ще бъдат вдигнати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови