Иран задържа два британски танкера в Персийския залив

OFFNews 20 юли 2019 в 08:31 3715 0

Иран задържа два танкера в Ормузкия проток - единият под британски, а другият под либерийски флаг, но с британски собственик.

На борда на плаващия под либерийски флаг "Месдар", който е бил насочен към Иран, се е качила въоръжена иранска охрана, но впоследствие тя е напуснала и корабът е възобновил плаването си, съобщи британският оператор на кораба "Норбълк Шипинг Ю Кей", цитиран от ДПА и БТА.

Другият танкер е трябвало да акостира в пристанище в Саудитска Арабия, но се е отклонил от курса си след навлизането си в пролива.

Иранската Революционна гвардия потвърди, че е задържала британския танкер „Стена Имперо“. Те обявиха, че задържането е по искане на пристанищните и морски власти на провинция Хормозган заради „неспазване на международния морски кодекс“. Той им е бил предаден за извършване на съответната законова процедура и необходимите разследвания, се посочва още в съобщението.

От компанията оператор на плавателния съд съобщиха, че нямат контакт с него и той вече не е под контрола на екипажа, който се състои от 23-ма души - индийци, руснаци, латвийци и филипинци. Според компанията корабът е спазил всички международни регулации и тези, свързани с навигацията. Военен източник, цитиран от иранската агенция ИРНА, обаче заявява, че екипажът е изключил проследяващото устройство на танкера и е игнорирал предупрежденията на Революционната гвардия, а плавателният съд се е движил в погрешен плавателен коридор, съобщи БНР.

Британският външен министър Джереми Хънт коментира, че е силно обезпокоен от задържането на двата танкера. 

"Задържането е недопустимо. От ключово значение е да се запази свободното корабоплаване и възможността всички кораби да могат да се движат безопасно и свободно в района", подчерта министърът.

Хънт каза, че британският посланик в Техеран е в контакт с иранското външно министерство за намиране на изход от ситуацията и че Великобритания работи в близко сътрудничество с международните партньори.

Той заяви, че Лондон ще отвърне по един обмислен, но твърд начин, и предупреди, че ще има сериозни последствия, ако ситуацията не бъде решена бързо.

В същото време Хънт изключи възможността за военна намеса, като подчерта, че британската страна търси вариант за намиране на решение по дипломатически път. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!