Иран екзекутира четирима диверсанти, свързани с израелската разузнавателна служба Мосад

OFFNews 29 декември 2023 в 12:23 3620 1

Иранското знаме

Снимка GettyImages

Четирима диверсанти, включително една жена, свързани с израелската разузнавателна служба Мосад, са екзекутирани в Иран, предаде Ройтерс като се позовава на иранската информационна агенция Мизан, свързана със съдебната власт.

"Четирима членове на диверсионен екип, свързан с ционисткия режим, които са извършили мащабни действия срещу сигурността на страната, като са действали под ръководството на представители на Мосад, бяха екзекутирани тази сутрин след юридически процедури", казват от агенцията.

В съобщението се посочва още, че те са отвлекли няколко служители от иранските сили за сигурност, за да извлекат информация от тях. Освен това според обвинението те са палили коли и апартаменти на служители на иранското разузнаване.

От списъка с имената на четиримата екзекутирани става ясно, че сред тях има и една жена. Агенцията не съобщава по какъв начин е изпълнено наказанието, но екзекуциите в Иран най-често се прилагат чрез обесване.

Новинарската агенция Тасним идентифицира четиримата екзекутирани като Вафа Ханарех, Арам Омари и Рахман Пархазо, заедно с жената на име Насим Намази.

Официалната новинарска агенция ИРНА пък публикува видеоклип с продължителност почти осем минути, който показва как мъжете признават за предполагаемото си сътрудничество с офицер от Мосад в съседна Турция, който използва две имена - Тони и Араш.

Агенция Мизан съобщава още, че няколко лица, сътрудничели на екзекутираните диверсанти, са получили присъди от по 10 години затвор.

Това стана по-малко от седмица след предполагаем израелски въздушен удар, при който беше убит високопоставен ирански генерал в Сирия. Иран и Израел от години се обвиняват взаимно в шпионаж и водене на война в сянка, предаде БТА.

Иран обвиняваше Израел в извършването на няколко атаки срещу съоръжения, свързани с ядрената му програма, и в убийството на иранските ядрени учени през последните години. Израел нито отрече, нито потвърди обвиненията.

През август Иран обвини Израел, че стои зад "един от най-големите саботажни заговори", насочен към неговата отбранителна индустрия и производството на ракети. През юли иранското министерство на разузнаването заяви, че е арестувало мрежа от агенти, работещи за Израел.

През януари миналата година Израел заяви, че е разбил ирански шпионски кръг, който е вербувал израелски жени чрез социалната медийна платформа Facebook.

Миналия месец генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че Иран извършва екзекуции "с тревожни темпове", като от януари до юли броят им е бил не по-малко от 419.

Ислямската република заяви, че по-рано този месец е екзекутирал израелски шпионин от Мосад, обвинен в издаване на класифицирана информация. През януари бившият иранско-британски министър на отбраната Али Реза Акбари беше обесен за предполагаемо сътрудничество с британската тайна разузнавателна служба СИС.

През 2020 г. Иран екзекутира мъж, осъден за изтичане на информация към САЩ и Израел за виден генерал от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, убит в Ирак при атака с американски дрон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

29.12 2023 в 15:09

Чудничко, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се разтревожил за ирански екзекуции, но въпреки, че беше бомбардиран в Киив, това не му пропречи системно да симпатизира на кремльовските курешки!!!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика