Иракската армия приближава Мосул, до октомври ще е готова да атакува

OFFNews 21 септември 2016 в 18:16 6597 1

Иракски военни обкръжиха град Шергат, на около 100 километра от Мосул - столицата на "Ислямска държава" в Ирак, а в началото на октомври силите ще са готови да атакуват главния град на терористите, съобщи "Reuters", позовавайки се на местни власти. 

Вторият по големина град в Ирак е под контрола на ИДИЛ от 2014 г. 

Военните започнаха операцията по освобождаването на Шергат миналия вторник. До момента иракската армия, с помощта на местната полиция и сунитски отряди, е успяла да превземе 12 села около Шергат. В боевете участва и коалицията за борба с ИДИЛ, начело със САЩ. 

Очаква се операцията по освобождаването на града да приключи в следващите 48 часа. В селата до Шергат са блокирани десетки хиляди мирни жители. 

В същото време генерал в американската армия съобщи, че иракската армия ще бъде готова за атака на Мосул в началото на октомври. 

„В началото на октомври иракчаните ще имат всичките си сили подредени, тренирани, разположени и екипирани за необходимите операции в Мосул“, заяви председателят на обединените щабове Джо Дънфорд, цитиран от AFP. 

„Времето на операцията сега е наистина функция на политическо решение от страна на министър-председателя Абади“, посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!