Интрига на турските избори няма да има: Гюл се отказа да излезе срещу Ердоган

OFFNews 29 април 2018 в 15:39 5079 0

След решението за предсрочни парламентарни и президентски избори в Турция, които ще се състоят на 24 юни т.г. най-коментираната тема в Анкара беше евентуалното участие на бившия президент Абдуллах Гюл в кандидат-президентската надпревара. Гюл най-накрая сложи точка на спекулациите като заяви, че няма намерение да се кандидатира, съобщи obzornews.bg.

Предшественикът на Ердоган на президентския пост изтъкна, че „Турция отива на избори в един от най-тежките периоди в най-новата история на страната.“ Според него в Турция е налице поляризация на обществото и напрегната обстановка.

„Наблюдаваме как притесненията, свързани с икономиката стигнаха до тревожни измерения.“, допълни той.

Като подчерта, че по този повод името му присъства много често в дневния ред на обществото, Гюл заяви:

„Аз постигнах всички постове, които един човек може да извоюва. Тези въпроси за мен вече останаха в миналото. Нито аз, нито семейството ми не храним никакви илюзии и не сме в очакване.“

Гюл спомена, че името му е било вкарано в употреба покрай изборите от лидера на Партията на щастието, но това се случило извън волята му.

„Хората, които имат доверие в мен изявиха подобно желание. И аз споделих с тях, че ако се постигне един широк консенсус, ще направя всичко, което ми се полага.“, допълни бившият турски президент.

След като акцентира върху липсата на широк консенсус около името му, Абдуллах Гюл беше категоричен:

„Моята кандидатура вече не стои на дневен ред.“

Плурализмът не е враждебност

Гюл продължи с думите:

„Бъдещето на Турция зависи от спазването на принципа за разделението на властите. Надявам се в Турция това да се случи след изборите. Всички останали усилия са напразни и са енергия, хвърлена на вятъра. Разделението на властите е принцип на демокрацията. Плурализмът в никакъв случай не означава враждебност.“

В Анкара се разнесе мълва, според която президентът Ердоган е изпратил началника на Генералния щаб на армията Хулюси Акар и говорителя на президентството Ибрахим Калън при Абдуллах Гюл, за да го „убедят“ да не се кандидатира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови