Ексклузивно Президентът връчи мандата на ИТН. Кандидатът за премиер е Пламен Николов (видео)

Индия отменя специалния статут на Кашмир

OFFNews Последна промяна на 05 август 2019 в 09:32 6025 0

Правителството в Индия обяви плановете си да отмени част от конституцията, която дава специален автономен статут на администрирания от Индия щат Джаму и Кашмир, съобщи Би Би Си.

Член 370 от конституцията дава на най-северния индийски щат Джаму и Кашмир повече автономия, отколкото на всеки друг индийски щат. Въпросът за статута е особено чувствителен, защото именно този текст положи основата на присъединяването на тази част от разделения Кашмир, за който са водени не една битки, към Индия през 1947 г.

Конституционният текст позволява на индийския щат Джаму и Кашмир да има своя конституция, свое знаме и независимост по всички въпроси, с изключение на външните работи, отбраната и комуникациите.

Вътрешният министър Амит Шах обяви решението в парламента. Очаква се то да разпали безредици.

Населеният предимно с мюсюлмани хималайски регион Кашмир е в сърцето на сблъсък, продължаващ повече от 70 години. Той датира от времето, когато бившата британска колония е разцепена на мюсюлмански Пакистан и индуска Индия. Живописната планинска област е поделена между Индия, която взема гъсто населената Кашмирска долина и областта около град Джаму, с преобладаващо индуско население; Пакистан, който контролира западните покрайнини; и Китай, който получава слабо населената високопланинска част на север. 

Откакто през 1998 г. Индия и Пакистан тестват за пръв път своите ядрени оръжия, Кашмир се превръща не само в местен конфликт, а в опасност за целия свят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови