Илиян Василев: Навални не може да загуби. Репресиите го правят по-силен

Руснаците разбират, че ги грабят и потискат. Путин издава слабост, смята бившият ни посланик в Москва

OFFNews 26 януари 2021 в 12:25 3845 1

„Промяната в Русия не минава през избори. Това е един автократичен режим. Но доброто в тази промяна е, че Навални не може да загуби. Той се върна от мъртвите. В момента е в затвора. Повече репресии срещу него го засилват. Това мнение изрази пред БНР Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия (2000-2006 г.), дипломат и енергиен експерт.

Според него промяната в Русия обикновено се случва внезапно или точно в момент, в който достатъчно количество хора от т.нар. имащи да губят решат, че царят трябва да бъде сменен или направят връзка със средната класа – тези, които са изключени от механизма на Путин за управление.

Василев коментира реакциите около филма на Алексей Навални „Дворец за Путин. История на най-големия подкуп“, чиито гледания вече надхвърлят 90 милиона и реакцията на руския президент, който определи видеото като монтаж и компилация.

„Не мисля, че това е последната реакция на Путин, защото той и неговите хора не са чак толкова наивни да смятат, че с подобни обяснения могат да обяснят съществуването на един ничий свръхзамък за милиард и половина долара. Няма как да стане. Вероятно в някакъв етап ще прибегнат до класиката – това е на държавата, което обаче е рисковано, тъй като ако стане на държавата, цялата тази корупционна история ще завърши зле, извън плана“, добави Василев.

Според него демонстрираното от руския президент Владимир Путин отношение по темата с двореца от филма на руския опозиционен лидер и екипа му е „част от неговата история на отношение към Навални“.

„Той не го забелязваше, не му споменаваше името, подценяваше го. Но се видя, че Навални много добре използва дигиталните технологии. Неговият разказ, наративът е много завладяващ. И въпреки, че централните медии контролират всичко и никой от опозицията не може да стъпи до тях, той фактически бламира цялата медийна машина, като организира паралелно телевизии и електронни канали през YouTube, които заместваха всичко онова, което централните медии правят“, обясни Василев.

Според него Путин издава слабост и иска да демонстрира самообладание, когато го няма.

„Те просто се мъчат да спечелят време, в рамките на което да намалят остротата на напрежението. Този филм – няма нещо такова, нищо друго не е гледано в Русия повече като политическа история и като разследване“, категоричен е бившият ни посланик в Москва.

Според Василев с Фонда за борба с корупцията Алексей Навални е напипал слабото място на режима и една много чувствителна струна в душата на руснака – че през цялото време го грабят и репресират.

„Освен всичко той напипа и слабата струна в политиката на Путин – че е всемогъщ и може да прави всичко. Ако си спомняте си как се справи със смъртта на Политковска, на Немцов. Той просто играеше за време, след време реакциите затихнаха и сега вероятно на това разчита. В Русия просто вярват на този филм, каквото и да говори Путин, каквито и опорки да праща“, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови