''Икономист'' с три хипотези за украинското контранастъпление

OFFNews 09 юни 2023 в 19:31 3694 0

Снимка Генерален щаб на ВСУ

Започва украинската контраофанзива, която ще определи бъдещата сигурност на Европа. Русия няма средства да отблъсне тази офанзива. Китай обаче не иска Москва да се провали, а Путин отлага в очакване Доналд Тръмп да спечели изборите в САЩ. Така започва анализа си за военните действия на фронта в Украйна британският „Икономист“.

Западни анализатори смятат, че украинската контраофанзива може да се развие по три сценария. При първия Украйна или ще прекъсне линиите за доставки към Крим, или ще превземе голяма част от Източен Донбас. Такова значително поражение на руските сили може дори да доведе до ситуация, в която Путин губи властта си. Във втория сценарий загубите на руснаците биха били по-малки, но достатъчно значителни, за да отслабят Путин. В третия и най-песимистичен сценарий, бойните действия ще доведат до задънена улица без ничий превес, което ще позволи на Русия да запази своите териториални завоевания. След това Путин ще реши да удължи войната, в очакване да получи търпимост от Запада и най-вече да изчака евентуалното завръщане на Тръмп в Белия дом, пише "Икономист". Изданието припомня също, че бившият президент на САЩ многократно се е казвал, че Америка ненужно губи милиарди долари, помагайки на Украйна.

Председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили сравни войната в Украйна с борбата на съюзниците срещу нацистка Германия и каза за украинската контраофанзива, че нейната цел, както някога целта на съюзниците, е „да освободи окупираната територия и да освободи страната, несправедливо нападната от държавата-агресор, в случая Русия“, пишат авторите на анализа. Разликата обаче е, според тях, е че за разлика от Русия Германия не разполагаше с ядрени оръжия и за западните съюзници на Украйна целта на битката е по-малко ясна, отколкото за съюзниците, и им е трудно да си представят пълната капитулация на Москва. Има също така опасения, че изтласкването на руските войски от Украйна би било такова унижение за Кремъл, че той ще е готов да използва ядрената опция, за да го избегне, предупреждава "Икономист".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови