Японски министър е осъден на 3 години затвор за купуване на гласове

OFFNews 18 юни 2021 в 18:31 1811 0

Снимка Wikimedia commons CC ASA 4.0 International

Бившият японски министър на правосъдието Кацуюки Кавай беше осъден на три години затвор и глоба от 1,3 милиона йени (12 000 долара) за купуване на гласове, целящи да осигурят предимство на съпругата му на изборите за горната камара на парламента през 2019 г.

Отхвърляйки твърдението на Кавай за частична невинност, окръжният съд в Токио постанови, че той е раздал общо 28,7 милиона йени на 100 души - местни политици и поддръжници в избирателния район на съпругата му Анри в префектура Хирошима.

Съдът обаче не взе под внимание друг факт - необичайно голямата сума от 150 милиона йени, която централата на Либерално-демократическата партия (ЛДП) предостави на щаба на Анри Кавай преди изборите през 2019 г. Кацуюки Кавай отрече парите да са били използвани за купуване на гласове.

Съпругата му спечели място на изборите през юли 2019 г., но подаде оставка като член на горната камара през февруари тази година.

Кампанията на Анри Кавай беше подкрепена от тогавашния главен секретар на кабинета Йошихиде Суга, сега премиер, и други висши депутати от ЛДП.

Централата на ЛДП беше одобрила Анри Кавай като допълнителен кандидат в избирателния район в Хирошима с цел да бъдат спечели две места, но този ход не беше подкрепен от ръководството на партията в префектурата.

Обвинението посочи тази ситуация като мотив за действията на бившия министър -  той е целял да събере достатъчно политическа подкрепа в префектурата.

В началото на процеса през август миналата година Кавай заяви, че е невинен, но се призна за виновен по-късно, като заяви на съдебно заседание през март: "Не мога да отрека, че исках жена ми да бъде избрана".

Той призна, че парите, които е дал, са били за купуване на гласове и подаде оставка като депутат.

През януари тази година съдът в Токио осъди Анри Кавай на 16 месеца затвор за заговор с нейния съпруг и раздаване на общо 1,6 милиона йени на четирима членове на местното събрание на Хирошима между март и май 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки