И Приднестровието поиска да се присъедини към Русия

OFFNews 18 март 2014 в 12:42 3930 3

Михаил Бурла

Приднестровието, част от територията на република Молдова, поиска да стане част от Русия.

Това стана ясно от обръщение на председателя на парламента на Преиднестровието Михаил Бурла до председателя на руската Дума Сергей Наришкин, цитирано от „Ведомости“.

В обръщението си Бурла моли за промени в руското законодателство, които да позволят Приднестровието да влезе в състава на Русия.

Самопровъзгласилата се Приднестровска република е част от Молдова и не е призната за самостоятелна държава от международната общност и от Молдова. Тя се намира на левия бряг на река Днестър. На територията й живее предимно рускоезично население.

С писмото си Михаил Бурла настоява да се направят промени в закона, изискващ съгласието на страната, от която се прехвърля дадена територия чрез международен договор.

Жителите на Приднестровието проведоха през 2006 г. референдум за присъединяване към Русия, като за това решение гласуваха 97,2% от имащите право на глас.

Искането на Приднестровието за присъединяване към Русия идва, след като в понеделник Крим се провъзгласи за независима република и поиска официално да се присъедини към Руската Федерация.

В неделя в Крим се проведе референдум за присъединяване към Русия, като за това гласуваха близо 97% от жителите на автономната република.

Вчера искането за присъединяване беше предадено официално, а по-рано днес руският президент Владимир Путин го одобри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!