....и Нобелът за мир се присъжда на...

Веднъж присъдена, наградата не може да се отнеме, завинаги остава за спечелилия

OFFNews 07 октомври 2022 в 13:58 2099 1

награда

Снимка @NOBELPRIZE

Нобелова награда за мир

Нобеловата награда за мир за 2022 г. беше присъдена на Алес Беляцки, основател на беларуската организация за защита на правата на човека "Весна", руския център за защита на правата на човека "Мемориал (признат от руските власти за чуждестранен агент и ликвидиран) и Украинския център за граждански свободи, съобщи Би Би Си.

През 1996 г. Беляцки основава Центъра за човешки права "Весна". През 2011 г. е осъден за укриване на данъци, което международните организации за защита правата на човека смятат за неоснователно и политически мотивирано, а през 2014 г. е освободен. През лятото на 2021 г. правозащитникът отново е арестуван във връзка с масовите протести след президентските избори през 2020 г. Сега той е зад решетките.

"Мемориал" е основан през 1987 г. от съмишленици, които искат да почетат паметта на жертвите на политическите репресии от съветската епоха. Членовете на движението събират подписи за изграждане на паметник и мемориал на жертвите на репресии, организират улични демонстрации, изложби и академични семинари по темата за държавния терор. Андрей Сахаров, академик и носител на Нобелова награда за мир, става първият председател на управителния съвет на "Мемориал".

През зимата на 2022 г. Върховният съд на Русия окончателно ликвидира "Мемориал" по иск на Главната прокуратура. Твърденията на прокуратурата се ограничават до случаите, в които статутът на "чуждестранен агент" не е бил обозначен в материалите на "Мемориал" - по времето, когато не е имало ясни изисквания за това. Освен това организацията е обвинена в дискредитиране на държавните органи и създаване на "фалшив образ на СССР като терористична държава".

Украинският център за граждански свободи е основан през 2007 г. с цел защита на човешките права и насърчаване на демокрацията в Украйна. Организацията изигра важна роля за укрепването на украинското гражданско общество и за оказването на натиск върху властите да превърнат Украйна в пълноценна демокрация - се казва в изявление на Нобеловия комитет.

Запитана от репортери дали решението на Нобеловия комитет може да се разглежда като подарък за рождения ден на Владимир Путин, който днес навършва 70 г., Рейс-Андерсен от норвежкия комитет заяви, че наградата за мир няма нищо общо с руския президент.

Според нея единствената връзка е, че руското и беларуското правителство представляват авторитарни режими, на които всички носители на наградата се противопоставят.

На друг въпрос дали комисията се опасява, че наградите ще засилят репресиите в Русия и Беларус и ще окажат пряко въздействие върху хората, които се занимават с права на човека, Рейс-Андерсен отговори, че това е много сериозен въпрос, който винаги се взема под внимание първо от комисията. В този случай обаче например Алес Беляцки вече е в затвора при изключително тежки условия и тази награда може да помогне на сегашното му положение.

През 2021 г. Нобеловата награда за мир беше присъдена на двама журналисти - Дмитрий Муратов, главен редактор на руския вестник "Новая газета", и Мария Реса, основателка на филипинското издание Rappler, за "усилията им да защитават свободата на словото и изразяването, която е основно условие за демокрация и траен мир".

Според правилата на Норвежкия нобелов комитет всеки може да бъде номиниран за наградата за мир, но само ограничен брой хора могат да предлагат кандидати. По думите на Берит Рейс-Андерсен номинациите се основават на три критерия, посочени в завещанието на Алфред Нобел: принос за намаляване на въоръжените сили, насърчаване на мирните преговори и принос за укрепване на братските отношения между народите.

През последните 120 г., казва Рейс-Андерсен, към концепциите, очертани от Нобел, са добавени няколко уточнения, като например международното сътрудничество, приносът към мира не само на отделни личности, но и на организации, както и защитата на правата на човека.

Няма минимална възраст за лауреат на Нобелова награда за мир, но ръководителят на комитета подчертава, че приносът на даден човек за мира трябва да е много значителен, а това отнема време, така че обикновено лауреатите са зрели хора.

Най-младият лауреат в историята беше Малала Юсуфзай, активистка от Пакистан, която беше на 17 г., когато получи наградата. Известна е с борбата си за правото на образование на момичетата в мюсюлманските страни, заради което е преследвана от талибаните.

Наградата за мир винаги е била доста противоречива. Въпреки че във всички останали категории решението на комисията също е силно субективно, именно наградата за мир обикновено предизвиква най-много критики.

Пример за това е връчването на наградата на президента на САЩ Барак Обама, който по това време току-що е встъпил в длъжност и все още не е направил нищо за мира.

Основното възражение е, че Нобеловата награда не може да бъде отнета. Веднъж присъдена, тя е завинаги свързана с дадено лице.

Ето защо, дори ако даден политик получи награда за мир, а след това бъде въвлечен в конфликт, той все още е носител на Нобелова награда. Това създава и значителни дипломатически проблеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови